Proslava Gospe Fatimske na Blatinama-Škrapama

Župa Prečistog srca Marijina – Gospe Fatimske na Blatinama-Škrapama u Splitu u petak, 13. svibnja, svečano je proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice – Blažene Djevice Marje – Gospe Fatimske. Nakon dvije godine ograničenja zbog protuepidemioloških mjera, ove je godine bila prilika u punini proslaviti ovu svetkovinu, kako je to i bio običaj prije kriznih godina, a što se u Narodu Božjem željno iščekivalo, budući da su ovaj dio grada Splita i njegovi vjernici još od osnutka župe 1967. na poseban način posvezani s Gospom Fatimskom.

Župljani i brojni hodočasnici za svetkovinu su se pripremali trodnevnicom, koju su predvodili svećenici don Vedran Torić, don Dino Prkut i o. Zinovij Zenjo Zastavni. Svaki od njih u svojoj je homiliji aktualizirao ulogu Marije u povijesti spasenja, posebno u odnosu na fatimske poruke iz ukazanja 1917., a čija se svevremenost očituje i u naše vrijeme. Trodnevnica se lijepo nadovezala na svetkovinu svete Katarine Sienske, proslavljenu desetak dana ranije, kao naslovnicu i zaštitnicu samostana sestara dominikanki na Škrapama, u kojoj djeluje župa, a za koju su se vjernici također pripremali trodnovnicom, koju je predvodio dominikanac o. Karlo Alan Kevo. Za vrijeme obiju trodnevnica svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed.

Prigodom svetkovine Gospe Fatimske župa je izdala i novi broj župnog časopisa „Žir“, s aktualnostima iz života župe u zadnje dvije godine.

Na samu Gospinu svetkovinu jutarnje mise su služene u više termina. Misa u 09.00 sati upriličena je i u povodu Dana obližnje škole Blatine-Škrape, u kojoj župni vikar don Ivan Zovko djeluje kao jedan od vjeroučitelja. To je bila prilika za susret s ravnateljicom i djelatnicima spomenute škole u prostorima u kojima djeluje župa. Liturgijko pjevanje predvodio je župni dječji zbor „Biseri“. U prostorima samostana upriličena je i humanitarna akcija prodaje kolača, čiji prihod ide za liječenje jenog od učenika škole „Blatine – Škrape“.

Središnje misno slavlje i procesija u župi na Škrapama upriličene su u večernjim satima. Euharistiju je predvodio i propovijedao križevački biskup, vladika msgr. Milan Stipić, uz susluživanje domaćih svećenika. Pred velikim mnoštvom vjernika vladika Stipić je u homiliji aktualizirao misna čitanja predviđena za ovu svetkovinu, naglasivši ulogu Blažene Djevice Marije kao one koja povezuje čovjeka i Boga. Jednostavnim riječnikom, a opet teološki duboko, istaknuo je potebu čovjeka svakog vremena da osmisli Bogom svoj život i postigne vječno spasenje, što mu vjera najizvrsnije omogućuje Gospinim posredovanjem. Fatimska ukazanja jedan su od primjera Marijine uloge u tom vječnom nastojanju približavanja čovjeka Bogu.

Vladika Stipić je također potaknuo okupljeni Božji Narod na zajedništvo, ukazavši na primjer hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, tim više što su Gospin kip u procesiji nosili veterani Četvrte gardijske brigade. Također je zahvalio na podršci i pomoći koji vjernici pružaju izbjeglicama iz Ukrajine, od kojih znatan broj pripada bizantskom obredu u Katoličkoj crkvi, po čemu pripadaju kanonskoj jurisdikciji vladike Stipića.

Nakon euharistijskog slavlja, upriličena je procesija s Gospinim kipom i svijećama ulicama Škrape i Blatine i svečani blagoslov na kraju.

Poslije procesije u dvorištu samostana na Blatinama u organizaciji gradskih kotareva Blatine-Škrape i Split 3 upriličeno je zajedničko druženje za sav Narod Božji, uz jelo, piće i pjesmu. U atmosferi radosti zbog Gospine svetkovine vjernici su izrazili oduševljenje što su konačno, nakon kriznih godina, svečano i dostojanstveno proslavili svoju nebesku Zaštitnicu, s kojom su duhovno, kao svjedoče, toliko vezani.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa Vidonje proslavila je svetkovinu svojih naslovnika – Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, u nedjelju ...
Župa svetog Ivan Krstitelja - Stilja proslavila je 100 godina svoga postojanja na dan svoga zaštitnika sv. Ivana 24. ...
Sveta misa zadušnica za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca - „Lipanjske žrtve“ u  srijedu 15. ...
U svetištu sv. Ante na splitskom Poljudu, 13. lipnja, proslavljena je svetkovina jednoga od omiljenih svetaca čitave ...
Župa Komin proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Ante u ponedjeljak 13. lipnja. Slavljene su tri mise, a ...
 Svečano je u ponedjeljak, 13. lipnja, u Tučepima proslavljen sv. Ante Padovanski, zaštitnik župe i mjesta. Svetu misu ...
Župa Rogotin proslavila je u nedjelju, 12. lipnja blagdan zaštitnika - Presveto Trojstvo. Slavljene su dvije mise a ...
Svečano je u subotu, 11. lipnja, u Kotišini pokraj Makarske proslavljen sv. Ante Padovanski, naslovnik crkve i ...