Misa zadušnica za Lipanjske žrtve u Vrgorcu

Sveta misa zadušnica za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca - „Lipanjske žrtve“ u  srijedu 15. lipnja 2022. godine u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je župnik fra Josip Repeša. 

Među sudionicima misnog slavlja bio je gradonačelnik Vrgorca gosp. Mile Herceg sa gradskim vijećnicima.

Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. godine i potom nadodao potrebu u misnoj žrtvi sjetiti se i svih ostalih žrtava, civilnih i vojnih, u vrijeme II. svjetskog rata u Vrgoračkom kraju. 

U homiliji fra Josip je, prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, onome koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

Propovjednik je istaknuo jedan od razloga tragične pogibije nije nužno bio uvjetovan nacionalnim ili političkim razlozima, nego je plod narušenih međuljudskih odnosa zbog kojih se u smjeru osvete stvarao popis koji je potom tragično realiziran u mučkom ubojstvu 33 žitelja župe i grada Vrgorca. Takve se podjele, nažalost, osjećaju i danas i prijete da se ponovo realiziraju u novim tragičnim događajima. Misna žrtva nikako ne smije biti usmjerena tim pogrešnim smjerom. Krist sa križa pomiruje zavađene strane nudeći Mir i dobro svakom čovjeku. Vjernici, koji slave svetu misu, prinoseći molitvu i žrtvu za sve svoje pokojne nikako ne smiju biti uključeni u nove opasne podjele koje uništavaju ljudsko biće. Ubojstvo bilo koga, prijatelja ili neprijatelja svejedno je zločin ako se radi iz osvetničkih razloga. Stoga moleći za mir među mrtvima ostvarimo mir među živima, sada i uvijeke. 

Poslije mise svi okupljeni uputili su se do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen ploča, pred kojom su predstavnici grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojem su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U najvećem marijanskom svetištu u južnoj Hrvatskoj - Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, u koje ovih dana automobilima ...
Župa sv. Lovre proslavila je u srijedu svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, naslovnika katedrale.
Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u crkvi ...
Misom zornicom koju je 6. kolovoza predvodio župnik fra Antonio Mravak počela je devetnica Velikoj Gospi u Svetištu ...
U župi Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu proslavljen je blagdan Gospe od Žnjana i Dan pobjede, domovinske ...
Don Anđelko Kaćunko predslavio je središnju misu na blagdan Gospe Snježne u Vidu kod Metkovića u petak 5. kolovoza u ...
Već se tradicionalno na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u Lovreću slavi zavjetni blagdan ...
U organizaciji udruge ‘Klape Gospi Sinjskoj’, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana ...