U Mliništu proslavljena župna svetkovina Srca Isusova i Marijina

Župa Vidonje proslavila je svetkovinu svojih naslovnika – Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, u nedjelju 26. lipnja u Mliništu, svečanom misom i procesijom kroz mjesto.

U zajedništvu s brojnim vjernicima, misu je predslavio povjerenik za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije don Jure Bjeliš, a suslavio je župnik don Mladen Margeta.

Vrijednost svoga života ćemo tek vidjeti o sudu svoga života, u predvečerje, kako kaže sv. Ivan od Križa – tada ćeš biti pitan o ljubavi! Za mnogo toga trčimo i težimo u životu, a kada dođe kraj, onda se sve istopi kao snijeg na suncu a ostaje samo jedna vrijednost – ono što smo dali u životu, rekao je uvodu homilije vlč. Bjeliš, pojasnivši koliko Bog neizmjerno voli čovjeka.

Bog je uistinu otvorio svoje Srce, a to znači predao se u potpunosti iz ljubavi, jer nije htio našu propast, nije želio naš očaj i besmisao, nego je želio naše spasenje i zajedništvo s njime. Tu je Bog dao nešto najvrijednije što je imao – svoga Sina. Prisjetio se i riječi Svetog Ivana Marije Vianneya: „Kada bi čovjek shvatio koliko ga Bog ljubi, umro bi, ali ne od straha, nego od sreće i radosti!“

Ovaj svijet se gradi srcem. Da je Bog išao logikom, mi spasenje ne bismo nikako zaslužili, ali išao je Srcem. Vrijeme prošlo nemamo, buduće će doći, jedino koje imamo je sad, sada donesi odluku, sada odluči popraviti odnose koje si poremetio; sada odluči napraviti zaokret u hodu životnoga puta zajedno s Gospodinom, sada odluči svoje srce otvoriti i predati Njemu. Bog je onaj koji neizmjerno čeka i ljubi čovjeka, i nikad mu ne okreće leđa, to je izraz te Božje ljubavi. Na nama je samo odgovoriti, na nama je samo prihvatiti, na nama je samo graditi“, naglasio je propovjednik.

Dopustimo da gradimo život, dopustimo da izgrađujemo i obitelj i naše mjesto i naše društvo s Njime, jer ako ga gradimo s Njime, imamo budućnost i učinit ćemo ga sigurno boljim. Ako poremetimo odnose, jer svatko vuče na svoju stranu, često ne izgradimo bolje društvo, nego društvo nesloge i razdora – upozorio je – pojasnivši da ako Bog nama može oprostiti, onda možemo i mi oprostiti jedni drugima, jer jedinu stvar, na koju nas je Isus pozvao da se učimo od njega je „učite se od mene, jer sam ponizna i blaga srca“.

Poniznost je vidjeti istinu o sebi i prihvatiti sebe kao grešnika, a blagost je vidjeti istinu o drugome i prihvatiti drugoga kao Krista. Ovaj svijet ne ide bez zajedništva. Sebičnost je ono što razara, zajedništvo se jedino može graditi u poniznosti i ljubavi, nikako drugačije. Zato draga braćo i sestre, neka nam blagdan Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina bude putokaz u nadu boljeg življenja, jer ako Bog u otvorenosti svoga Srca predaje potpuno sama sebe nama, zašto mi svoje zatvaramo, prije svega prema njemu, onda i prema bližnjemu svomu. Otvorimo ga, da bismo i mi u predanosti te ljubavi mogli obogaćivati druge, ne samo sobom, nego i s Bogom, preko kojega će se Bog darovati drugomu. Daj da budemo to sredstvo spasenja i samih sebe i drugih na ovome svijetu – zamolio je Gospodina vlč. Bjeliš.

Župnik Margeta predslavio je misu i u petak 24. lipnja, na samu svetkovinu Presvetog Srca Isusova.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U najvećem marijanskom svetištu u južnoj Hrvatskoj - Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, u koje ovih dana automobilima ...
Župa sv. Lovre proslavila je u srijedu svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, naslovnika katedrale.
Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u crkvi ...
Misom zornicom koju je 6. kolovoza predvodio župnik fra Antonio Mravak počela je devetnica Velikoj Gospi u Svetištu ...
U župi Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu proslavljen je blagdan Gospe od Žnjana i Dan pobjede, domovinske ...
Don Anđelko Kaćunko predslavio je središnju misu na blagdan Gospe Snježne u Vidu kod Metkovića u petak 5. kolovoza u ...
Već se tradicionalno na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u Lovreću slavi zavjetni blagdan ...
U organizaciji udruge ‘Klape Gospi Sinjskoj’, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana ...