Počela trodnevnica za svetkovinu Gospe Karmelske u Bagaloviću

Spuštanjem kipa Blažene Djevice Marije s oltara niše iz crkve do vanjskog oltara, gdje će se ovih dana slaviti mise, otvoreno je svetkovanje Gospe Karmelske u srijedu 13. srpnja, prvog dana trodnevne duhovne priprave župe u Bagaloviću za proslavu zaštitnice.

Misno slavlje prevodio je župnik Vidonja don Mladen Margeta u koncelebraciji domaćeg župnika don Damira Bistrića i prečasnog don Stipe Jerkovića.

Prije početka misnog slavlja, župnik Bistrić vjernicima je prenio poruku umirovljenog splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, koji zbog neodgodivih obveza neće moći predvoditi najavljeno središnje misno slavlje na blagdan Gospe Karmelske i podijeliti sakrament potvrde krizmanicima.

U poruci je među ostalim rekao: „Velika mi je želja bila proslaviti nebesku zaštitnicu Gospu Karmelsku s vama i podijeliti sakrament velike ljubavi Božje, svete potvrde ovogodišnjim krizmanicima. Nitko od nas ne može planirati na dugo.

Usprkos  svim mojim željama da budem s vama, to neće biti moguće ostvariti, a s vama sam u dubokoj povezanosti – s molitvom za vas dragi krizmanici, dragi kumovi i roditelji krizmanika. Kroz ovo pandemijsko vrijeme, pripremali ste se za velik i važan događaj u kojem ćete primiti puninu Duha Svetoga. Obnavljali ste već stečeno znanje koje smo usvojili na prijašnjim župnim katehezama, kao i na školskom vjeronauku. No, na poseban način uvođeni ste u veliko otajstvo Božjeg spasenja po ljubavi Duha Svetoga, u to neizmjerno, veliko milosno otajstvo Božje ljubavi. Zato vam želim obilje svetih darova da vas u životu vode i hrabri Božja blizina i uvijek nadahnjuje Duh Sveti posvetitelj!“

Kumovima je poručio da im budu potpora u životu, snažna potpora svjedočanstva vjere, a roditeljima  zaželio da gledaju svoju djecu kako ponosno stasaju u mudrosti i milosti i da se ponose njima u svemu, nadasve u svjedočenju vjere. Na Župu Bagalović, na cijelu dolinu Neretve, zazvao je zagovor nebeske Majke Gospe od Karmela, mučenika don Radovana, te zaželio svima obilje radosti i Božji blagoslov.

„U ovakvim prigodama obično župnik poziva malo više svećenike, profesore, a ove godine pozvao mene, jednog malog, običnog seoskog popa“, rekao je u uvodu homilije vlč. Margeta te tako nasmijao vjernike. Pojasnio je veličinu Blažene Djevice Marije, njezine vjere, kreposti i poniznosti. Marija je povjerovala krepošću vjere i začela Isusa krepošću vjere. Postala je učenicom svoga Sina, kojega nije gledala samo kao čovjeka, nego ga je s poštovanjem služila kao Boga i njegove riječi primala kao riječi Božje.

„Slobodno možemo reći da je Marija bila prva i najsavršenija Kristova učenica“, naglasio je. Od ranih stoljeća pa sve do naših dana svojim vjernim učeništvom, Marija je postala slikom i Majkom Crkve koja moli. Ona neokaljanom dušom prima Božju Riječ, pod križem sve ljude prihvaća kao svoju djecu, pridružuje se apostolima dok čekaju dolazak Duha Svetoga i postaje uzor Crkve koja moli.

„Marija nas uči: ‚Ako sam ja nevina i neokaljana Djevica slušala Božju riječ i pohranjivala je u svom srcu, živjela tu riječ, i na vama je, dragi kršćani, koji ste danas došli ovdje slaviti mene kao Gospu od Karmela, da Božju riječ, ne samo slušate, već je u životu provodite.‘ Slušajmo Božju riječ svake nedjelje, ne samo dok smo u Crkvi. Kad izađemo u što se pretvaramo, kako živimo, jesmo li možda van Crkve neprijatelji Križa Kristova, jesmo li možda van Crkve neprijatelji Blažene Djevice Marije koju smo danas posebno došli slaviti? Zato molimo večeras Gospu od Karmela da nam pomogne doslovno živjeti Evanđelje Kristovo!“, poručio je brojnim vjernicima vlč. Margeta.

Na kraju misnog slavlja, nazočni su molili pred grobom don Radovana Jerkovića.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nakon trodnevne duhovne obnove, 30. studenog Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru svečano je proslavila svoga nebeskog ...
Svake godine posljednjeg petka u mjesecu studenom franjevci Samostana Gospe Sinjske prisjećaju se dvadesetorice ubijene ...
Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen u istoimenoj samostanskoj i župnoj crkvi na Dobrom, 21. listopada ...
Župa Slivno Ravno - Vlaka proslavila je blagdan nebeske zaštitnice Gospe od zdravlja u ponedjeljak 21. studenoga. Misno ...
Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja ...
U crkvi sv. Pavla apostola na splitskim Pujankama povodom blagdana sv. Cecilije, u nedjelju, 20. studenoga održan je ...
U Makarskoj je u nedjelju, 20. studenog svečano proslavljena svetkovina Krista Kralja i uočnica svetkovine sv. Klementa.
Unatoč kiši i lošem vremenu brojni Solinjani su i ove godine prema dugogodišnjoj tradiciji u subotu bližu blagdanu ...