Župa Desne proslavila blagdan sv. Liberana

Župa Desne proslavila je u subotu 23. srpnja blagdan suzaštitnika sv. Liberana misnim slavljem koje je u crkvi Sv. Jure predslavio je župnik don Dalibor Milina a propovijedao fra Kristijan Perković, župnik Župe Plina - Stablina, gdje se sv. Liberan također posebno slavi.

U homiliji, fra Kristijan je među ostalim pojasnio koliko je sv. Liberan bio poznat u vrijeme teškoća, epidemija, vrijeme nevolja, te naglasio kako je svetac moćan po našem iskrenom sudjelovanju i pripravi, zaključivši tako kako je čovjek velik kada prizna svoj grijeh, upozorivši pritom na poseban način, na grijeh propusta. „Svećenika je u ovim krajevima sve manje, a biskup Liberan u svom vremenu zaredio ih je 200-tinjak! Jesmo li, možda, i u tome zakazali u svojim obiteljima, molimo li za nova svećenička zvanja“, zapitao je.

Tolike svetinje vaše stoje uz put i poznate su, koje nose u sebi jedno nevjerojatno kulturno blago, kameni  prikazi Gospe od kamena, reljefi, to nema nigdje u Hrvatskoj doli kod nas na jugu biskupije, kod vas četiri, peta kod mene. Nevjerojatno kulturno blago, toga pobožnoga čovjeka, vjernika, vrijednoga seljaka, koji je iz svoje krvave, mučne, tegobne vjere toliko toga utkao i u te prikaze Gospe i ti vaši zavjetni putovi, gdje se i nalaze kapele svaki priča svoju priču, govore nam, opominju…

Čestitajući vjernicima blagdan suzaštitnika, rekao je: „Volio bih da se vratite danas svojim kućama, razmišljajući o daru koji je taj svetac u svome vremenu činio za vaše mjesto. Želio bih da danas zamolimo Liberana, da naše djelovanje, gdje se danas budemo vraćali – na posao, u zajednicu, prijateljima – bude ispunjeno blagoslovom, da znamo  izreći jedni drugima riječ hvale, pohvale, ljudske, kršćanske riječi – koja ozdravlja, da naše misli pretvaramo u djela, a djela –  bit će blagoslov po onome jesu li dobra ili loša, svima nama, našem kraju  blagoslov po sv. Liberanu  u molitvi za svećenička zvanja – blagoslov, zaštita po molitvi – da nas očuva od bolesti, psihičkih, duševnih opterećenosti, kojima se često predajemo, jer ne znamo kud idemo kao kršćani. Blagoslov neka bude svatko onaj koji vam ide u susret, s blagoslovom sv. Liberana!“

Župnik Milina na kraju misnog slavlja zahvalio je svima koji su mu pridonijeli, i onima koji su do sada dali svoj doprinos za obnovu kipa Gospe od Zdravlja, koji bi trebao biti restauriran do blagdana Gospe od Zdravlja. Misnom slavlju prethodila je procesija a pjevanje je predvodio župni zbor.