Područno hodočašće hrvatske vojske, policije, branitelja, vatrogasaca i povijesnih postrojbi u Sinj

Osmo područno hodočašće hrvatske vojske, policije, branitelja, vatrogasaca i povijesnih postrojbi održano je u petak 29. srpnja u Svetištu Gospe Sinjske.

Na hodočašću su sudjelovali vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar Vojnog ordinarijata fra Frano Musić te ostali vojni i policijski kapelani. Među hodočasnicima bili su ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić i ostali službenici Ministarstva obrane i MUP-a.

Na hodočašću su sudjelovali u ime Hrvatske vojske brigadir Darko Podrug, pukovnik Ivica Armanda te ostali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, članovi vatrogasne zajednice predvođeni glavnim vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Kovačevićem. U ime Grada Sinja na hodočašću je sudjelovao gradonačelnik Miro Bulj.

Slavlje je počelo procesijom iz samostanskog dvorišta, Glavičkom ulicom preko Trga kralja Tomislava do crkve Gospe Sinjske. U procesiji su se vijorile zastave postrojba MORH-a i MUP-a, stjegovi vatrogasnih i povjesih postrojbi, brojnih djelatnih postrojbi Oružanih snaga te braniteljskih udruga. Posebno su bila istaknuta četiri stijega: Republike Hrvatske, Svete Stolice, Vojnog ordinarijata i stijeg Čudotvorne Gospe Sinjske. Za vrijeme procesije svirao je puhački orkestar Hrvatske vojske.

Nakon procesije uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Bogdan uz koncelebraciju generalnog vikara don Marka Mede, gvardijana fra Marinka Vukmana i još 19-orice svećenika. Na početku misnog slavlja biskup Bogdan uputio je riječi pozdrava svim okupljenima, svećenicima, vojnicima, policajcima, vatrogascima, braniteljima, članovima povijesnih postrojbi te predstavnicima državnih i gradskih vlasti.

U homiliji biskup je istaknuo važnost uloge svetog Ivana apostola u Isusovom životu. Govoreći o apostolu Ivanu naglasio je njegovu definiciju Boga: „Autor druge današnje poslanice je sveti Ivan koji ima bogato i dugo iskustvo života s Isusom i njegovom majkom. On je onaj učenik koji je ustrajao do kraja biti s Isusom i u najtežim trenutcima Isusova života. Ostao je s njime i na Golgoti sve do Isusove smrti. Jedini je od apostola koji je umro naravnom smrću u dubokoj starosti. Svoje evanđelje – po Ivanu, i poslanice kao i apokalipsu piše iz vlastitog iskustva duboke povezanosti s Isusom. On je sam svjedok događaja s Isusom. Ima također bogato iskustvo života mlade Crkve Djela apostolskih u židovskome okruženju i potom u grčko-rimskome ambijentu i kulturi u Maloj Aziji. Svi njegovi tekstovi u Novome zavjetu, pisani po sjećanju, prožeti su dubokim iskustvom susreta sa živim Bogom u osobi Isusa Krista i poslije u vjeri. Sveti Ivan je propovjednik Boga ljubavi. U ovoj poslanici donosi kratku definiciju Boga, vjerojatno najkraću i najsavršeniju: ‘Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu’“, pojasnio je.

Mons. Bogdan posebno je naglasio važnost djelatne ljubavi u životu kršćana: „Kršćanstvo je braćo i sestre vjera ljubavi. Čovjek kršćanin je biće ljubavi. Ako li se u našem svakodnevnom ponašanju ne očituje Božja ljubav, onda smo loši kršćani. Dobro je stoga, kad smo na hodočašću, kao što je ovo današnje, da ispitujemo vlastitu savjest pod ovim vidom: koliko se Božja ljubav očituje u mome životu najprije u vlastitoj obitelji, prema bračnome drugu, prema vlastitoj djeci i onda u mome profesionalnome radu, prema osobama koje je providnost stavila na moj životni put u svakodnevnome profesionalnome djelovanju?”. Za vrijeme misnog slavlja pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj i Sveti Mihovil – klapa MUP-a.

Na završetku misnog slavlja gvardijan fra Marinko Vukman zahvalio je mons. Juri Bogdanu, ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću, glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini i ostalim službenicima ministarstva obrane i MUP-a, gradonačelniku Sinja Miri Bulju, svim časnicima i dužnosnicima, vojnicima, policajcima i braniteljima. Nakon pozdravnih riječi gvardijana, biskup Bogdan je pred Gospinim oltarom predvodio Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...