Trogirski dominikanci proslavili svetkovinu zaštitnika svoga reda

Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u crkvi sv. Dominika u Trogiru.

Slavlje je započelo dočekom brata franjevca budući da franjevci prema običaju predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za svetkovinu utemeljitelja njihovoga reda, a dominikanci kod franjevaca za svetkovinu sv. Franje Asiškoga.

Nakon što su izmijenili riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće „Serafski otac Franjo i apostolski otac Dominik, oni nas poučiše zakon tvoj Gospodine!“, zajedno su se uputili prema oltaru.

Misu je predslavio župnik Župe sv. Jakova na Čiovu fra Matija Matošević, a suslavio je starješina trogirskog dominikanskog samostana fr. Petar Galić.

Fra Matija u propovijedi se osvrnuo na životopis sv. Dominika koji je 1215. godine osnovao Red propovjednika koji je 1216. godine službeno odobrio papa Honorije III.

Foto: Darko Mamut

Propovjednik je podsjetio na činjenicu da Dominik šalje svoje učenike da navještaju Radosnu vijest i da tada nije niti slutio da će novoosnovani red rasti takvom brzinom. Na Općem zboru Reda 1220. godine u Bologni određuje smjernice kako dalje živjeti, kako dalje svjedočiti Radosnu vijest. Upućuje svoje učenike na sve strane svijeta da naviještaju Krista. Krećući i on u misije, 1221. godine obolijeva, vraća se u Bolognu gdje umire 6. kolovoza.

„Dominik je svoje učenike podučavao da moraju živjeti istinu, biti iskreni, potpuno predani Kristu, naviještati to što žive kako bi mogli propovijedati. Upravo se to i od nas traži. Kao vjernici, kao kršćani trebali bi svojim životom svjedočiti vjeru da bi drugi uistinu na nama prepoznali da je Bog tu i da djeluje preko nas. Neka nam i ovaj blagdan bude poticaj da možemo uistinu, poput svetog Dominika, živjeti istinu i svjedočiti da je Krist jedini naš spasitelj i otkupitelj“, poručio je fra Matija između ostaloga u propovijedi.

Fr. Petar je na kraju slavlja čestitao svetkovinu svim okupljenim vjernicima, a posebno članovima Trećeg reda.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Svetkovina sv. Franje Asiškog svečano je proslavljena u Svetištu i Župi Gospe Sinjske u utorak 4. listopada 2022.
Župa Otrić - Struge blagdan Gospe Ružarice proslavila je 2. listopada, tradicionalno prvu nedjelju u tom mjesecu, u ...
Svečanom procesijom i misnim slavljem koje je predvodio mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, u Trilju je 29. ...
Ispred kapelice sv. Mihovila u Nebušniku na Kosi, u župi Vidonje, na blagdan svetih arkanđela u četvrtak 29. rujna misu ...
Brojni vjernici neretvanskih župa nazočili su na slavlju blagdana Padra Pija u Bagaloviću u petak 23. rujna. Zbog ...
Župa sv. Mateja apostola i evanđelista na splitskim Ravnim Njivama svečano je u srijedu 21. rujna proslavila svoga ...
Kao i inače na prvu nedjelju po blagdanu Uzvišenja Svetog Križa, vjernici župe Komin slavili su 18. rujna misu ispred ...
Župa Bagalović, zajedno s vjernicima okolnih župa, spomendan Gospe Žalosne slavi ispred kapelice Gospe Žalosne na ...