Proslavljen blagdan sv. Staša na Staševici

Župa Staševica proslavila je u petak 26. kolovoza nebeskog zaštitnika - sv. Staša misnim slavljem koje je predslavio fra Ante Jurić, pastoralni suradnik u župi Čvrljevo.

U koncelebraciji uz župnika fra Marka Bitangu bili su biokovski dekan fra Josip Repeša, župnik Tučepa fra Stipe Bešlić, župnik Župe Ravče don Pavao Pavić, fra Mato Mučkalović, dušobrižnik u Sydneyu i fra Marin Marčić župnik Muća Donjeg.

Sv. Anastazije bio je skroman, pošten, radišan i običan čovjek, pobožan kršćanin, koji je znao za Kristovu zapovijed: „ako me tko ljubi, taj će se žrtvovati za mene i slijediti me do smrti na križu“ Danas mnogi ljudi žele biti netko i nešto bez velikog truda i zalaganja, malo tko danas primjećuje vrijednog, poštenog radnika kršćanina. Danas, kao i uvijek, svijetom su vladali i vladaju i danas tri požude: požuda tijela, očiju i oholost života a Krist Gospodin preko svojih mučenika nas uči da trebamo služiti, ljubiti, žrtvovati se, praštati, naglasio je u homiliji vlč. Jurić..

Sveti Staš i ostali Solinski mučenici naši su duhovni preci, kojih je prema nekim izvorima bilo 240. Oni su svojom vjerom i krvlju, posvetili ovo tlo naše lijepe Domovine, gdje su naši preci došli u sedmom stoljeću, pojasnio je, i dodao kako nam je Bog u našem sv. Anastaziju i drugim svecima, zaštitnicima, dao primjer.

„Nije nam dao duha bojažljivosti, nego Duha snage, neustrašivosti, Duha ljubavi! Znamo, da je sve veliko, lijepo, sveto i umjetničko u Europi i svijetu ostvareno nadahnućem Kristova Svetog Duha. Kroz našu povijest mnogi su osvajači dolazili na ovo sveto tlo i htjeli raskomadati tkivo majke Domovine, ali nisu uspjeli zbog naše jake vjere u Isusa Krista, pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji, svecima i mučenicima. Naš hrvatski narod i Domovina i danas se nalazi u jako teškim moralnim i materijalnim nevoljama a neprijatelji Božji, i našeg naroda, bez obzira što imamo svoju državu, žele nas uništiti i zavladati s nama, ali pravi čovjek, pravi kršćanin, katolik, ne prigiba se pred lažnim veličinama ovoga svijeta i ovoga vremena“, naglasio je.

Koliko god bilo teško danas, u vremenu materijalizama, gubitka vjerskih moralnih vrednota i načela, mi moramo istinski živjeti svoju vjeru, voljeti Boga iznad svega, svoju obitelj, voljeti jedni druge, svoju Domovinu Hrvatsku – to je jedini put obnove, opstanka i oporavka nas i našeg naroda. Teška vremena stvaraju jake ljude a lagana slabe. Današnji svetac pokazao nam je kako se svjedoči za Isusa Krista, kako se ljubi Crkva, živi s Kristom i za Krista – to je Božja mudrost! Od toga dolazi utjeha, mir, pravda i nada. Naučimo od sv. Anastazija koji je živio u davna vremena u 4. stoljeću, da i mi ne smijemo nikada zaboraviti na prošlost, a da uvijek znamo pogledati na budućnost, jer kršćanin je sin budućnosti – ovdje se radi o Nebeskoj, vječnoj budućnosti, zbog koje bi svaki pravi kršćanin trebao zanemariti prolazne zemaljske stvarnosti i probitke i biti upravljen prema vječnim dobrima u Nebeskom Kraljevstvu, rekao je, među ostalim, u svojoj homiliji vlč. Jurić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na svetkovnu Krista Kralja u nedjelju 26. studenog u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, Presveti Oltarski Sakrament bio je ...
Župa sv. Marka evanđelista iz Makarske, predvođena sadašnjim i bivšim župnikom don Jurom Lovrinčevićem i don Pavlom ...
Svetkovina Prikazanja Blažene Djevice Marije – Gospe od Zdravlja proslavljena je u utorak 21. studenog 2023. na Vlaki.
I ove godine Župa iz Kaštel Kambelovca obilježila je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve ...
U trogirskoj katedrali sv. Lovre, 14. studenoga svečano je proslavljen blagdan sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada ...
U župi Gospe Sinjske, u filijalnoj zajednici u Brnazama, u nedjelju 12. studenog 2023. proslavljen je sv. Nikola ...
U crkvama sv. Martina u Krvavcu i u Draževitićima misna slavlja na svečev spomendan, u subotu 11. studenog, predslavio ...
Na svetkovinu Svih svetih, svojih nebeskih zaštitnika, u srijedu 1. studenoga, istoimena cetinska župa Gala - Gljev ...