Blagdan sv. Bartola proslavljen u crkvici u Zračnoj luci Split

Blagdan sv. Bartola, apostola i mučenika proslavljen je u srijedu 24. kolovoza u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću, u crkvi Sv. Bartola.

Misno slavlje koje je predvodio župnik don Damir Vuletić uz koncelebraciju don Mate Drlje slavljeno je u crkvici koja se nalazi na brdašcu unutar teritorija zračne luke. Uz župljane i štovatelje, sudjelovali su i zaposlenici Zračne Luke Split na čelu s direktorom Lukšom Novakom. Zaposlenici zračne luke kroz cijelu godinu uređuju i brinu o prostoru crkvice kako bi ostala očuvana te s minimalnim intervencijama u sam okoliš prirode kako bi putevi bili prohodni i čisti.

Na početku propovijedi predslavitelj je istaknuo da se na tome mjestu može vidjeti povezanost neba i zemlje, uz zrakoplove koji uzlaze i silaze. „Na poseban način tu povezanost osjećamo u ovoj misi, u Božjoj prisutnosti i njegovome blagoslovu. Dok smo dolazili na ovo mjesto, prošli smo ovom malom stazom. Prošli smo i preko ovog kamenjara. Vidjeli smo i većih i manjih kamenja pa sam pokupio ovaj jedan kamenčić i ponio ga sa sobom. Kamenčić je vrlo lagan. Nemam ovdje vagu da ga izvažem, ali je vrlo lagan. Međutim, kad bih ovaj mali kamenčić bacio u zrak, on pada na zemlju. On ne može ostati u zraku. Ne može doći do Zagreba. On će pasti na zemlju. Međutim, kad gledamo ove zrakoplove ovdje… Koliko su oni teški? Koliko putnika, prtljage i goriva može stati? Koliko tereta? Sve to što se mjeri u tonama težine uzlazi u nebeske visine i leti zrakom. Ovaj kamenčić koji je toliko lagan ne može letjeti, on pada na zemlju. Kolika je zapravo snaga tih motora koji podižu sav taj teret u nebeske visine da avion može letjeti.“

Dodao je i da je u današnje vrijeme raširena depresija diljem svijeta, uzrokovana posljednje dvije godine pandemijom, ali i raznim ratnim sukobima. „Što je ono što može podići ljudski duh? Koji to motor može podići čovjeka koji je pao u beznađe, očaj, žalost ili depresiju? Hvala Bogu da nam on daje pomoć po svome Duhu, po Duhu Svetomu koji je naš tješitelj i branitelj. Koji nas opet otvara radosti života“, poručio je propovjednik.

Naglasio je i da je taj Duh Sveti ispunio i svetog Bartola i dao mu snage da izdrži teško mučeništvo. „Znamo na koji je način sv. Bartol završio ovozemaljski život, kada su mu čak i kožu gulili. Kome bi to palo na pamet? Teško je o tome i razmišljati, a kamoli proživljavati to. U svemu tome Bartol se nije odrekao Isusa Krista jer je znao da je Isus bio raspet i na koncu umro na križu, ali je isto tako uskrsnuo i živ je. Upravo mučenička smrt sv. Bartola, ali i tolikih drugih apostola, jedno je veliko svjedočanstvo vjere i istinitosti uskrsnuća jer nitko život svoj ne bi dao za nešto što je laž. Zar bi dozvolio da mu kožu gule s njega da je to bila laž? Mi možemo reći ‚ja vjerujem‘, a on je mogao reći: ‚Ja znam jer sam se susreo sa živim i uskrslim Kristom.‘ Neka zagovor svetoga Bartola osnaži našu vjeru i vjeru u uskrsnuće, pobjedu života i ljubavi Božje“, kazao je župnik.

Don Damir razmotrio i nekoliko simbolika u prostoru zračne luke. „Kada se netko želi ukrcati na avion, onda je potrebno da pokaže svoj identitet. Svoje ime i prezime, bilo na osobnoj iskaznici ili putovnici. Međutim, uz taj identitet imamo i još jedan identitet koji je bitan i važan. Ime i prezime se nekada može promijeniti. Djevojka se uda pa promijeni prezime. Netko promijeni čak i ime, ali ovaj identitet ostaje za sva vremena, a to je da si dijete Božje. Da si dio Božje obitelji. Koliku nam čast i dostojanstvo Bog daje da smo njegova djeca i zato nas Gospodin uči da molimo Oče naš. Da se Bogu ne obraćamo kao nekom ‚gazdi‘, nego kao svome Ocu i da kažemo ‚Oče naš‘. Ako je Otac naš, onda smo mi braća i sestre. Ako smo braća i sestre, onda smo obitelj. Ako smo obitelj, onda je važno da nas Gospodin naš blagoslovi u ovome našem zajedništvu i da čuvamo zajedništvo naših obitelj. Bilo zajedništvo na poslu, u školi… Zajedništvo župe, crkve i domovine, a isto tako i zajedništvo sa svim drugim narodima“, rekao je predslavitelj.

Nadalje je govorio o osjećajima koji mogu prevariti čovjeka. „Svi smo mi zapravo na jednom letu. Nalazimo se na zemaljskoj kugli. Ona nema stalak, naša Zemlja lebdi u zraku, ali kreće se oko Sunca velikom brzinom. Tko bi rekao da mi sada idemo velikom brzinom. Koliko smo kilometara od početka mise prešli, a imamo osjećaj kao da stojimo na mjestu i ne mičemo se. Zapravo idemo sto puta brže od aviona i kako nas taj osjećaj može prevariti, isto tako čovjeka prevari osjećaj da se dobro ne isplati.

Itekako se isplati biti dobar, pošten, istinoljubiv i pomoći jedan drugomu. Itekako se isplati biti uz Boga, iako se čovjek susreće sa životnim poteškoćama, ali upravo u toj dobroti i ljubavi rasteš u blagoslovu. Itekako će tvoja nagrada kod Boga biti velika. Neka nam Gospodin pomogne da ustrajemo i da se ne pokolebamo. Svatko od nas ima životnih problema, ali i križeva. Imao ih je i Bartol i onda kad je izgledalo da je došlo do njegovog potpunog poraza, došlo je do njegove velike pobjede jer je pokazao da je ljubav neuništiva“, poručio je propovjednik.

Na kraju propovijedi, župnik Vuletić prisjetio se blaženog Miroslava Bulešića i njegovog  mučeništva. „Kad je slutio da bi njegov život mogao brzo doći kraju, onda je rekao onu glasovitu rečenicu: ‚Moja osveta je oprost.‘ I oprašta svima po uzoru na Isusa Krista na križu“, zaključio je.

Nakon blagoslova svih prisutnih, druženje je nastavljeno u parku sv. Bare ispod crkve uz domjenak koji je pripremljen vrijednim rukama djelatnika cateringa Zračne luke Split. Prije blagoslova hrane svim okupljenima se u ime domaćina obratio direktor Lukša Novak te zahvalio svima koji svake godine sudjeluju u pripremi i održavanju ovoga mjesta.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.