Proslavljen blagdan Rođenja BDM U Župi Otrić − Struge

U dvije crkve posvećene Maloj Gospi u Župi Otrić − Struge, u Pozloj Gori i Kobiljači, u četvrtak 8. rujna misna slavlja kojima je prethodila procesija, predvodio je župnik Župe Plina − Stablina fra Kristijan Perković.

Župnik Perković u propovijedi je rekao okupljenima da ih je događaj rođenja Blažene Djevice Marije okupio iz tko zna kojih razloga. Potaknuo je vjernike da se zapitaju je li ih okupio zbog unutarnjeg obraćenja, smatraju li da su dovoljno bolji, drugačiji, pravedniji od svih drugih koje su ostavili u kući, od svih koje susreću na poslu, na ulici.

„Je li tvoja pravednost malo veća, ili si pak došao ovdje još jednom promisliti i o svojim korijenima, ali i korijenima kršćanstva koji su utkani u tvoj život, isto tako, ne tako davno, u slavlju života? Kada ste se rodili, primili sakrament krštenja, netko je u vaše ime obećao da će vas odgajati u vjeri, vaši roditelji, kumovi. Danas ta vjera traži jedno zalaganje, traži izlazak iz samoga sebe, traži u slavlju ovdje, ali traži i ono kada se vratite svojim domovima − da znate koga ste pohodili, koga slavili, da znate koga pozivate u svoj život, Boga ili Sotonu“, naglasio je vlč. Perković.

Predslavitelj je kazao prisutnima da zamisle da se danas dogodi ono što se Mariji dogodilo prije dvije tisuće godina − nađe se trudna po Duhu Svetome. „Rekli bi: ‚Posjeti  svoga doktora!‘ Je li Mariji bilo išta teže? Biblija, evanđeoski tekst, za Josipa kaže: ‚Bijaše pravedan.‘ Koje li  snage u tom muškarcu, tome osloncu obitelji“, rekao je.

„Muškarče u obitelji, slobodni muškarče, oče, djede, jeste li u pravu danas, jeste li pravedni u svojim obiteljima?“, zapitao je vlč. Perković. Pojasnio je da je pravednost svakodnevno izvršavanje svojih dužnosti. Josip je poslušao glas anđela da ostane s Marijom. „Marija i Josip, iz jednog događaja u drugi, hajmo reći ‚srljaju s povjerenjem u Boga‘, bacali su se s povjerenjem u Boga da će ih voditi. Kako danas Riječ Božja utječe na nas?“, upitao je propovjednik.

„Nevjerojatni su ovo događaji, nevjerojatno je otajstvo na kojem danas jesam − slavlje mise, slavlje zajedništva, druženja, ali slavlje iskrene kršćanske vjeroispovijesti koje ne traje samo od sveca do sveca“, naglasio je župnik Perković.

Predslavitelj je nadalje pozvao okupljene da u vjeroispovijesti jasno u svom srcu kažu: „Pozivam Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, prepuštam se zaštiti Blažene Djevice Marije.“ Potaknuo ih je da traže zaštitu kad već imaju blagoslov, da imaju i sakramente, da mogu ulaziti svakodnevno u sakramente, mise i ispovijedi.

„Zlo, kako u svijetu djeluje, što radi? Vjerujem da izrazito mrzi ispovijed, sakrament odrješenja, mrzi pokajanje, i često nas upravo želi udaljiti i od sudjelovanja na misi. Pogledajte što se događa po Europi! Nizozemska ukida svete mise. Svaka dva tjedna dovoljno je, na mala i velika vrata približava se to“, upozorio je propovjednik.

„Hoćemo li  ispravnije živjeti, predati se Bogu Svemogućemu ili ćemo postati mlaki pa ćemo se čuditi što se dogodilo s našom Crkvom, obitelji? Hoćemo li, dragi krštenici, dopustiti da nas današnje vrijeme počne preobražavati ili možemo drugačije, iskrenije u svoj život pozvati Boga? Pozivam vas da ostanemo kratko u tišini da izrečemo taj svoj: ‚Bože, Oče, Sine i Duše Sveti, tebe pozivam u svoj život, tebi povjeravam sada svoju obitelj‘. Izrecite im imena, u srcu prikažite zaslugu BDM. Majka kao majka okuplja; izrecite svoje teškoće, tjeskobe, nevolje i muke, sve ono što vas tišti, pozovite je imenom. Marijo, dođi u moj život, zaštiti, blagoslovi, sačuvaj Marijo Majko, podrži nas u svim našim životima!‘“, zaključio je homiliju vlč. Perković.

U Pozloj Gori koncelebrirali su župnik don Stanko Kačunić i Metkovac don Petar Krstičević. Liturgijsko pjevanje predvodio je voditelj župnog zbora Tomislav Ćendo, a u Kobiljači pjevao je i župni zbor.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.