Proslavljen blagdan Rođenja BDM U Župi Otrić − Struge

U dvije crkve posvećene Maloj Gospi u Župi Otrić − Struge, u Pozloj Gori i Kobiljači, u četvrtak 8. rujna misna slavlja kojima je prethodila procesija, predvodio je župnik Župe Plina − Stablina fra Kristijan Perković.

Župnik Perković u propovijedi je rekao okupljenima da ih je događaj rođenja Blažene Djevice Marije okupio iz tko zna kojih razloga. Potaknuo je vjernike da se zapitaju je li ih okupio zbog unutarnjeg obraćenja, smatraju li da su dovoljno bolji, drugačiji, pravedniji od svih drugih koje su ostavili u kući, od svih koje susreću na poslu, na ulici.

„Je li tvoja pravednost malo veća, ili si pak došao ovdje još jednom promisliti i o svojim korijenima, ali i korijenima kršćanstva koji su utkani u tvoj život, isto tako, ne tako davno, u slavlju života? Kada ste se rodili, primili sakrament krštenja, netko je u vaše ime obećao da će vas odgajati u vjeri, vaši roditelji, kumovi. Danas ta vjera traži jedno zalaganje, traži izlazak iz samoga sebe, traži u slavlju ovdje, ali traži i ono kada se vratite svojim domovima − da znate koga ste pohodili, koga slavili, da znate koga pozivate u svoj život, Boga ili Sotonu“, naglasio je vlč. Perković.

Predslavitelj je kazao prisutnima da zamisle da se danas dogodi ono što se Mariji dogodilo prije dvije tisuće godina − nađe se trudna po Duhu Svetome. „Rekli bi: ‚Posjeti  svoga doktora!‘ Je li Mariji bilo išta teže? Biblija, evanđeoski tekst, za Josipa kaže: ‚Bijaše pravedan.‘ Koje li  snage u tom muškarcu, tome osloncu obitelji“, rekao je.

„Muškarče u obitelji, slobodni muškarče, oče, djede, jeste li u pravu danas, jeste li pravedni u svojim obiteljima?“, zapitao je vlč. Perković. Pojasnio je da je pravednost svakodnevno izvršavanje svojih dužnosti. Josip je poslušao glas anđela da ostane s Marijom. „Marija i Josip, iz jednog događaja u drugi, hajmo reći ‚srljaju s povjerenjem u Boga‘, bacali su se s povjerenjem u Boga da će ih voditi. Kako danas Riječ Božja utječe na nas?“, upitao je propovjednik.

„Nevjerojatni su ovo događaji, nevjerojatno je otajstvo na kojem danas jesam − slavlje mise, slavlje zajedništva, druženja, ali slavlje iskrene kršćanske vjeroispovijesti koje ne traje samo od sveca do sveca“, naglasio je župnik Perković.

Predslavitelj je nadalje pozvao okupljene da u vjeroispovijesti jasno u svom srcu kažu: „Pozivam Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, prepuštam se zaštiti Blažene Djevice Marije.“ Potaknuo ih je da traže zaštitu kad već imaju blagoslov, da imaju i sakramente, da mogu ulaziti svakodnevno u sakramente, mise i ispovijedi.

„Zlo, kako u svijetu djeluje, što radi? Vjerujem da izrazito mrzi ispovijed, sakrament odrješenja, mrzi pokajanje, i često nas upravo želi udaljiti i od sudjelovanja na misi. Pogledajte što se događa po Europi! Nizozemska ukida svete mise. Svaka dva tjedna dovoljno je, na mala i velika vrata približava se to“, upozorio je propovjednik.

„Hoćemo li  ispravnije živjeti, predati se Bogu Svemogućemu ili ćemo postati mlaki pa ćemo se čuditi što se dogodilo s našom Crkvom, obitelji? Hoćemo li, dragi krštenici, dopustiti da nas današnje vrijeme počne preobražavati ili možemo drugačije, iskrenije u svoj život pozvati Boga? Pozivam vas da ostanemo kratko u tišini da izrečemo taj svoj: ‚Bože, Oče, Sine i Duše Sveti, tebe pozivam u svoj život, tebi povjeravam sada svoju obitelj‘. Izrecite im imena, u srcu prikažite zaslugu BDM. Majka kao majka okuplja; izrecite svoje teškoće, tjeskobe, nevolje i muke, sve ono što vas tišti, pozovite je imenom. Marijo, dođi u moj život, zaštiti, blagoslovi, sačuvaj Marijo Majko, podrži nas u svim našim životima!‘“, zaključio je homiliju vlč. Perković.

U Pozloj Gori koncelebrirali su župnik don Stanko Kačunić i Metkovac don Petar Krstičević. Liturgijsko pjevanje predvodio je voditelj župnog zbora Tomislav Ćendo, a u Kobiljači pjevao je i župni zbor.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nakon trodnevne duhovne obnove, 30. studenog Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru svečano je proslavila svoga nebeskog ...
Svake godine posljednjeg petka u mjesecu studenom franjevci Samostana Gospe Sinjske prisjećaju se dvadesetorice ubijene ...
Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen u istoimenoj samostanskoj i župnoj crkvi na Dobrom, 21. listopada ...
Župa Slivno Ravno - Vlaka proslavila je blagdan nebeske zaštitnice Gospe od zdravlja u ponedjeljak 21. studenoga. Misno ...
Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja ...
U crkvi sv. Pavla apostola na splitskim Pujankama povodom blagdana sv. Cecilije, u nedjelju, 20. studenoga održan je ...
U Makarskoj je u nedjelju, 20. studenog svečano proslavljena svetkovina Krista Kralja i uočnica svetkovine sv. Klementa.
Unatoč kiši i lošem vremenu brojni Solinjani su i ove godine prema dugogodišnjoj tradiciji u subotu bližu blagdanu ...