Spomendan Gospe Žalosne proslavljen u Momićima

Župa Bagalović, zajedno s vjernicima okolnih župa, spomendan Gospe Žalosne slavi ispred kapelice Gospe Žalosne na Bobalju 15. rujna, ali ove godine, zbog vremenskih prilika misa je slavljena u crkvi Gospe Fatimske u Momićima. 

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Damir Bistrić. Suslavili su don Stipe Jerković i don Mladen Margeta.

„Nismo na Bobalju, na onoj našoj gori, gdje Bog počiva, na mjestu brojnih izmoljenih čudesa, napose darova potomstva, mjestu gdje se događa preobraženje čovjeka koji zaboravlja zemaljsko, a približava se nebeskom“, rekao je predslavitelj na početku propovijedi.

„Danas Mariju gledamo podno križa, ne gledamo je proslavljenu, nego podno križa, koja gleda svoga Sina koji umire na križu. Možda i mi gledamo svoju djecu razapetu u različitim grijesima, ovosvjetskim problemima, stojimo tražeći snagu, milost, hrabrost za naše živote, jer tko nam može bolje pomoći nego majka, majka hrabrosti i majka milosne ljubavi“, naglasio je propovjednik.

Nastavio je govoreći da je Marija uvijek izvor i utjeha, izvor milosti i blagosti, majka velikih uslišanih molitvi. „Volio bih da snažnom vjerom pristupamo u ljubavi, da se rasteretite s onim što ste donijeli u sebi i da zapravo danas stavite u Marijine ruke ono što ona znade da je najpotrebitije za nas. Kao zajednica vjernika molimo za našu braću i sestre, ne samo naše župe, ne samo Neretve, nego cijeloga našega čovječanstva“, poručio je okupljenima vlč. Bistrić.

„Imamo li zahvalnosti za ono što je dar, s darom treba postupati dragocjeno“, istaknuo je predslavitelj.

Dodao je kako ljudi imaju svoje čvrste stavove koji ništa ne donose, osim samo još većih problema u životu. „Danas, neka se razotkriju namisli naših srdaca, ne egoističnim molitvama, ne u nepotrebnim gubitcima, ne u nezahvalnosti. Zahvaljujte Bogu za život, za svaku stvarnost, zahvaljujte za milost blagoslova školaraca. Vidjet ćete koliko će vas vaša djeca naučiti nečemu što je jako dragocjeno – izgubili smo doticaje. Prebrzo smo narasli, a zaboravili da smo svi djeca, kako smo djetinjasti. Zato danas priđimo Mariji, majci ljubavi. Marija stoji podno naših križeva, naših životnih problema, stoji kao majka utjehe, stoji kao majka milosne ljubavi. Uzvratite joj ljubavlju i uzvratite snagom milosti i svetosti“, potaknuo je okupljene don Bistrić.

„I ove godine imamo pet svjedočanstava novih mama, radujemo se skupa s njima“, kazao je predslavitelj. U želji da Bog obraduje sve one koji su došli moliti za potomstvo, vlč. Bistrić rekao je: „Kad ga dobijete, onda nemojte prigovarati: ‚Tko će s tobom‘… Budite odgovorni u svemu, na nama je da odgojimo one koji će živjeti i prepoznavati ljubav Božju“, istaknuo je.

„Neka Krist blagoslivlja svakoga od vas i bude utjeha u svim životnim poteškoćama. U snazi Marijine ljubavi krenimo u život, uzvratimo joj ljubavlju, ljubavlju koju zapravo ištemo. Neka u ljubavi Bog bude naša snaga i da se razotkriju namisli srdaca, naših srdaca, da Bogu zahvaljujemo za bilo koji dar, za bilo koju dobivenu milost. Nemojmo zaboraviti zahvaljivati nikada, jer onaj koji je nezahvalan, ne može ni primiti. Neka Gospodin bude izvor blagoslova i mira i izvor svetosti“, zaželio je vlč. Bistrić.  Djeci je poručio da što više „maltretiraju“ svoje roditelje da se igraju i budu što više s njima, jer „djeci je potreba blizina roditelja“.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor i pučki pjevači.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na svetkovnu Krista Kralja u nedjelju 26. studenog u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, Presveti Oltarski Sakrament bio je ...
Župa sv. Marka evanđelista iz Makarske, predvođena sadašnjim i bivšim župnikom don Jurom Lovrinčevićem i don Pavlom ...
Svetkovina Prikazanja Blažene Djevice Marije – Gospe od Zdravlja proslavljena je u utorak 21. studenog 2023. na Vlaki.
I ove godine Župa iz Kaštel Kambelovca obilježila je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve ...
U trogirskoj katedrali sv. Lovre, 14. studenoga svečano je proslavljen blagdan sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada ...
U župi Gospe Sinjske, u filijalnoj zajednici u Brnazama, u nedjelju 12. studenog 2023. proslavljen je sv. Nikola ...
U crkvama sv. Martina u Krvavcu i u Draževitićima misna slavlja na svečev spomendan, u subotu 11. studenog, predslavio ...
Na svetkovinu Svih svetih, svojih nebeskih zaštitnika, u srijedu 1. studenoga, istoimena cetinska župa Gala - Gljev ...