Godišnje slavlje mise kod kapele Uzvišenja Svetoga Križa na ušću Neretve

Kao i inače na prvu nedjelju po blagdanu Uzvišenja Svetog Križa, vjernici župe Komin slavili su 18. rujna misu ispred zavjetne kapele Uzvišenja Svetog Križa na Galičaku na ušću Neretve, gdje se misa slavi samo jednom godišnje.

Misu je predslavio župnik u Kominu don Dražen Dukić.

Ljudi koji služe bogatstvu obično upadaju u svih sedam glavnih grijeha – oni onda ne mogu služiti Bogu!… Oni koji služe Bogu žive od deset Božjih zapovijedi i nemaju drugih bogova osim Gospodina Boga – ne psuju, idu redovito nedjeljom i blagdanima na svetu misu da se podsjete na svoje slabosti, pogreške, i da ih isprave… Oni koji služe Bogu – poštuju svoje roditelje, ne ubijaju, ne žive razvratno, ne kradu, ne kleveću nikoga, poštuju svoje supružnike i nemaju želje krasti tuđe stvari, vrše i Kristovu zapovijed ljubavi – ljubi Boga nada sve, a bližnjega kao samoga sebe – pojasnio je u homiliji don Dražen.

Dodao je da im je na prvom mjestu Bog, drugom bližnji a na trećem oni sami, te da žive primljene sakramente. „Oni koji služe Bogu, slijede Isusa Krista, a ne koji ga napuštaju, ako tome dodamo još sedam darova Duha Svetoga, možemo dobiti jasnu sliku o današnjem evanđelju: ‚Nije moguće služiti Bogu i bogatstvu. Kao kršćani trebamo služiti Bogu, ne bogatstvu!‘ – poručio je.

Kad se malo vratimo u povijest, mnogi kršćani, vjernici, živjeli su u vremenima koja su bila teška, nekima preteška, i u tim teškim vremenima znali su nositi svoj križ, jer, snaga im je bila u križu raspetog uskrslog Krista, zato je križ jedina nada našega života. U križu je spasenje, u križu je život, bez križa nema spasenja – naglasio je propovjednik.

„Na žalost, mnogi bi htjeli živjeti bez križa, mnogima križ smeta, jer im križ govori kako trebaju živjeti, kako se trebaju žrtvovati, poštivati bližnjega svoga, kao trebaju praštati. Mnogi hoće Krista bez križa, a neki križ bez Krista. U Kristovu križu, naša je sloboda, križ je slika naše vjere, nade i ljubavi. Neka Krist raspeti na križu bude i ostane naš put, istina, naš život!, zaključio je don Dražen.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Kominski pivači.

Nakon mise, slavlje je nastavljeno druženjem uz domjenak u organizaciji Hrvatskoga katoličkog zbora „MI“ i župe Komin.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.