Župa sv. Mateja na splitskim Ravnim Njivama proslavila svoga zaštitnika

Župa sv. Mateja apostola i evanđelista na splitskim Ravnim Njivama svečano je u srijedu 21. rujna proslavila svoga nebeskog zaštitnika. Središnja svečanost započela je procesijom s kipom svetog Mateja oko crkve i potom euharistijskim slavljem u prepunoj župnoj crkvi koje je predvodio mons. Ranko Vidović, hvarski biskup u koncelebraciji s župnikom don Jurom Vrdoljakom, pomoćnikom u župi don Jenkom Bulićem i ostalim svećenicima.

U propovijedi je biskup Vidović govorio o poruci sv. Mateja za čovjeka današnjega doba. To je poruka i drugih svetaca, koja nas podsjeća na temeljni poziv koji je Bog položio u srce svakoga čovjeka, a to je poziv na svetost. „Sveti budite jer sam ja svet, Gospodin Bog vaš!“ Put do te svetosti je put obraćenja, ono što nam nudi današnji blagdan svetoga Mateja. Da bismo se obratili potrebno je napraviti obrat u životu, obrat od nizvodnosti krenuti uzvodno, od smrti krenuti u život, od stanja grijeha prijeći u slobodu djece Božje, od egoizma u ljubav. Obraćenje zahtjeva jednu temeljitu preobrazbu i mentaliteta i ponašanja, poručio je biskup Vidović dodavši da se obraćenje događa u susretu s Isusom Kristom koji nas vidi u našoj istini, kao što je vidio i carinika Mateja koji je nakon toga susreta ostavio stari život i krenuo za Kristom.

Na kraju misnog slavlja, koje je svojim pjevanjem uljepšao župni mješoviti zbor pod vodstvom Ljube Jermelića, riječ zahvale svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je župnik don Jure Vrdoljak. Čestitavši imendan svima koji ga slave i župnoga patrona kazao je: „Vidimo sebe u srcu Božjem kao što je to sebe vidio sv. Matej u svojoj carinarnici i pošao za Kristom.“ Zahvalio je biskupu Vidoviću što je u propovijedi posvijestio vjernicima kako svatko od njih može u svom životu napustiti svoju carinarnicu i krenuti za Kristom. Župa je pripremila prigodni domjenak ispred crkve.

Za proslavu svetkovine svoga župnog patrona župljani su se pripremali trodnevicom za vrijeme koje je blagoslovljena nova oltarna slika rad ak. slikara Darka Škode i upriličena svečana akademija. Župa sv. Mateja na Ravnim Njivama ima oko 6.500 vjernika. Prošle godine imala je 41 krštenje, 43 prvopričesnika, 48 krizmanika, 12 vjenčanja i 52 sprovoda.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.