Splitska Župa na Visokoj proslavila blagdan suzaštitnika sv. Ivana Pavla II.

Svečanim misnim slavljem, koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, u subotu 22. listopada u Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, proslavljen je župni suzaštitnik sveti Ivan Pavao II.

U suslavlju su bili župnik don Ivan Terze i kapelani don Antun Mate Antunović i don Slavko Volarević. Uvodeći u pokajnički čin, predvoditelj misnoga slavlja osvrnuo se na geslo Ivana Pavla II. „Totus tuus – Sav tvoj“ pozvavši okupljene vjernike da se prepuste Marijinom vodstvu kako bi se dogodila preobrazba njihovih srdaca.

U propovjedi je don Franjo-Frankopan Velić, nadovezujući se na riječi sv. Pavla koji samoga sebe naziva „sužnjem u Gospodinu“, opisao kako je mladi svećenik Karol Woytiła rastao u samopredanju i ljubavi preko službi koje su mu postupno bile povjerene, od mladosti do starosti, od vremena kad je postao studentski kapelan, pomoćni biskup, dijecezanski biskup, kardinal te do onog trenutka kad je izabran za papu. „U Crkvi je drugačije nego u političkom svijetu: Onaj koji ima najvišu vlast, u najvišoj je mjeri sluga – sluga slugu Božjih. Postupno uči umirati sebi, a živjeti za ljude koji su mu povjereni. Što je čovjeku više dano, sužava mu se prostor individualne slobode, ali otvara se prostor za Božje djelovanje“, istaknuo je propovjednik.

U nastavku homilije naglasio je kako se preobrazba srca sv. Ivana Pavla II. pokazala i na njegovom tijelu, u njegovom trpljenju. „Gledajući Ivana Pavla u ograničenosti njegovoga tijela, u starosti i bolesti mogli smo na vidljiv način susresti Krista Patnika i prepoznati onu Ljubav koja se do kraja daje. I tada, na mjestu najveće patnje, na Golgoti, u najvećem predanju srca u Božju volju, događa se čudo uskrsnuća. Golgota postaje mjesto proslave. Primjer sv. Ivana Pavla II. nas ohrabruje da tu preobrazbu možemo doživjeti i u svome životu“, zaključio je generalni vikar.

Foto: Župa Visoka

Za ovu proslavu blagdana sv. Ivana Pavla II. pripremalo se trodnevnicom od 19. do 21. listopada, moleći krunicu, klanjanjem za mlade, i slaveći misna slavlja koja je predvodio kapelan don Antun Mate Antunović. Sva misna slavlja tijekom trodnevnice i na sam blagdan Ivana Pavla II. animirao je župni zbor pod ravnanjem maestra Andre Čale koji je bio i za orguljama.

U sklopu priprave za blagdan župnog suzaštitinika, sv. Ivana Pavla II., velikog štovatelja umjetnosti, u crkvi Presvetog Srca Isusova, održala se, od 19. do 21. listopada, četvrta glazbena smotra klasične glazbe, pod nazivom „Glazbene večeri na Visokoj“, čiji je idejni začetnik i umjetnički ravnatelj prof. Andro Čalo, u središte pozornosti ove godine stavio niz domaćih glazbenika mlađeg naraštaja.

Tako se prve večeri, u srijedu, 19. listopada, sa svojim ansamblom Splitskim ženskim zborom kao zborovođa predstavio mladi glazbenik Pero Prosenica. Inače, taj amaterski ženski zbor dva puta je osvojio zlatnu plaketu na Varaždinskim glazbenim svečanostima, te srebrenu plaketu u kategoriji ženskih zborova na Festivalu zborova G. P. da Palestrina u Rimu. Publika je imala prigodu čuti djela domaćih autora Sunka, Hatzea, Pelizzarija, uz ostala domaća i strana imena (Poulenc, Palestrina, Bach, Kolb, Teverner, Durufle i drugi). Gošća koncerta bila je Marija Bašić Markotić, (flauta).

Druge dvije večeri (četvrtak i petak) publika je mogla slušati orguljaša don Josipa Vidasa kao đaka rimske škole i Klaru Čanić, studenticu orgulja sa zagrebačke glazbene akademije kojoj je Visoka u Splitu matična župa.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...