Vranjičani proslavili svoga zaštitnika sv. Martina

Vranjičani su već tradicionalno 11. studenoga euharistijskim slavljima proslavili blagdan svoga zaštitnika sv. Martina.

Nakon molitve pred spomen obilježjem vranjičkim župnicima mučenicima komunističkoga režima don Radovanu Jerkoviću i don Anti Braškiću uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio don Ivan Đonlić, župnik župe Gospe u Siti u Strožancu, u koncelebraciji s don Antom Matešanom župnikom župe Solinskih mučenika u Ninčevićima i vranjičkim župnikom don Ivanom Matkovićem. Don Ivan Đonlić se u svojoj propovijedi osvrnuo na važnost štovanja svetaca te na važnost prisutnosti Boga u svakodnevnom životu.

- Upoznavajući se sa životopisima svetaca vidimo da svaki od njih ima svoju životnu priču te da su one istovremeno različite i slične. Naime, život svakoga sveca kroz povijest obilježen je posebnim odnosom s Bogom. U svijetu u kojemu danas živimo mi vjernici često nemamo dovoljno vremena za sve ono što bismo htjeli napraviti i sretni smo kad uspijemo odvojiti određeno vrijeme za neke stvari koje su nam dragocjene, koje nam pomažu u osobnoj izgradnji ili su usmjerene na pomoć drugima. Sveti Martin je imao vremena za druge, ali i za sebe, za Boga i Božju riječ i upravo nam on, svojim primjerom pokazuje koliko je važno pronaći vrijeme za Boga u svom životu – poručio je don Ivan Đonlić dodajući kako ulažući vrijeme u neke stvari koje smatramo važnima često zaboravljamo na Boga.

Svečanoj euharistiji nazočili su mnogobrojni vjernici među kojima i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, predsjednica Vijeća MO Vranjic Antonija Milišić Jadrić te članovi DVD-a Vranjic, a misno slavlje pjesmom su uveličali članovi Crkvenog zbora sv. Martina. Istoga dana održana je i večernja euharistija koju je predvodio don Mario Matković župnik župe Uznesenja BDM u Žrnovnici. Osim misnim slavljima Vranjičani su svoj blagdan proslavili i svjetovnim događanjima upriličenima u Kulturnom centru »Don Frane Bulić«. Riječ je o izložbi dječjih radova i radova odraslih »Bojamo plašt sv. Martinu u čast« popraćenoj nastupom dječjeg zbora te o predavanju Nina Švonje, mag. archeol. mag. hist. »Vranjic kroz stoljeća«. Organizirano je i tradicionalno ocjenjivanje vina.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.