Uočnica svetkovine sv. Klementa, zaštitnika Makarske

U Makarskoj je u nedjelju, 20. studenog svečano proslavljena svetkovina Krista Kralja i uočnica svetkovine sv. Klementa.

Misno slavlje u makarskoj katedrali predvodio je don Mato Brečić, duhovnik bogoslova u Splitu, a nakon mise svečano je uz zvuke orgulja i zvona župnik don Pavao Banić otvorio raku makarskog ‘odvitnika’ svetoga Klementa mučenika. Kosti sveca u Makarskoj se čuvaju od 1725. godine kada ih je Makaranima, a po zamolbi biskupa Bjankovića, poslao papa Benedikt XIII.

U propovijedi don Mato je istaknuo Božju ljepotu koja se upravo pokazuje u križu koji je prijestolje Kralja nad kraljevima. Sva je moć ovoga Kralja bila upravo u Njegovoj poniznosti i obazrivosti na one koje je sretao. Upravo je u riječima „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“ i desni razbojnik, Dizma, prepoznao u osobi na križu pravoga Boga koji je nedužan visio i pun samilosti molio za one koji su ga mučili.

Trodnevna priprava za blagdan sv. Klementa počela je u petak, 18. studenog, kada je misu slavio don Mislav Šaškor, župnik makarske Župe Kraljice mira, a pjevao je mješoviti župni zbor Kraljice mira. Drugi dan trodnevnice misu je slavio don Boris Vidović, profesor na KBF-u u Splitu, a nakon mise slijedilo je predavanje prof. Maje Jakšić, koja je govorila o psihološkom pogledu na odnose u obitelji.

Foto: Ante Bebić

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.