Župa na splitskom Sućidru svečano proslavila svoga zaštitnika sv. Andriju

Nakon trodnevne duhovne obnove, 30. studenog Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika, sv. Andriju središnjim misnim slavljem koje je predvodio don Ivo Bezina, duhovnik Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Koncelebrirali su župnik don Stipan Šurlin, kapelan don Josip Ulić i don Milan Ivančević, župnik i ravnatelj salezijanske zajednice u Splitu. Svečanost euharistije s crkvenog kora popratio je župni mješoviti pjevački zbor pod vodstvom Bože Jurića Pešića.

Kada slavimo blagdan nekoga svetaca uglavnom ističemo one njegove karakteristike koje su ga najviše „okrunile“. Za sv. Andriju to su sljedeće dvije: Bio je apostol i mučenik. Ostanemo li zagledani samo u ono najveće do čega su sveci u svojemu životu došli i ako se k tome još i  uspoređujemo s punim dosegom njihove vjere u opasnosti smo obeshrabriti se, kazao je don Ivo dodavši da nam možda više pomaže pogledati kako su započeli i kako su rasli svoj život vjere.

Sv. Pavao u prvom čitanju iz poslanice Rimljanima (10, 9-18) i  Evanđelje (Mt 4, 18-22 ) koje smo večeras čuli pokazuje nam zorno što znači vjerovati i kako se počinje vjerovati. Pokazuje nam kako je sveti apostol i mučenik Andrija započeo svoj život vjere, svoj život u Kristu: „Prolazeći uz Galilejsko more, Isus ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim.“

Isus Krist na jedan posve jednostavan i ne-izvanredan način ulazi u svakodnevicu ovih ribara, upućuje im poziv – pođite za mnom – i čeka odgovor. Toga trenutka u njihovom srcu dogodilo se neki tajnoviti pokret – prva iskra vjere – i uputili su se za njima. Sv. Pavo nam u prvom čitanju tumači ovaj tajnoviti pokret nastanka vjere kad kaže: „vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom“. Drugim riječima, vjera se budi, rađa, nastaje u čovjekovom srcu slušanjem poruke, a ta poruka je zapravo riječ Kristova koju sam Krist izgovara ili riječ o Kristu koju prenose njegovi učenici, naglasio je propovjednik.

Vjera dolazi, budi se, a onda i raste i sazrijeva, u mjeri u kojoj susrećemo i upoznajemo Isusa, slušajući ga, gledajući ga, u srcu, u Evanđeljima, u svjedočenju drugih. Kao da sam Isus sa onim što on jest i što čini, budi i donosi vjeru. Jer, odaziv prvih učenika i njihova početna vjera u Isusa dogodila se nakon što su vidjeli Isusa, ali ništa izvanredno na njemu, nakon što su čuli par njegovih riječi  -  pođite za mnom, kazao je don Ivo te nastavio: I to je bilo dovoljno da se probudi neka početna vjera – pošli su za njim. I što su ga više gledali i  slušali to se i njihova vjera sve više mijenjala, rasla je ali ne pravocrtno nego kroz sumnje, kroz pitanja, kroz dvojbe, padove, nerazumijevanja, strahove, razočaranja,… sve je to dio rasta vjere.

Isus Krist je, kako veli poslanica Hebrejima, „početnik i dovršitelj vjere“ apostola, svetaca i svakoga kršćanina. On ju je započeo u njima ovim jednostavnim, „banalnim“ upadom u njihov svakodnevni život. On je i dovršitelj te vjere kad im je dao dar da mogu i život položiti za njegovo ime. Kad gledamo sve ono što je opisano u evanđeljima o tri godine zajedničkog života Isusa i učenika vrlo jasno vidimo da se njihova vjera uvijek prelama preko njihovog odnosa sa Isusom. Dakle, vjera nije nešto što odjedanput pronađem kao neku stvar pa je onda imam jednom za svagda. Vjera je uvijek prikaz i odraz mojega stvarnog odnosa s Isusom. Isus Krist je temeljni sadržaj vjere: sa svim onim što on jest, što je učinio za mene, što je obećao i sa svim onim što sam ja za njega, istaknuo je propovjednik.

Naša vjera, da bi mogla rasti i nadvladavati prepreke, mora počivati na objektivnom događaju: sve ono što je Bog učinio u Isusu Kristu i što je Isus učinio za nas. Autentična i objektivna vjera započinje s tim Isusom i raste u mjeri u kojoj otkrivam i prihvaćam i koristim sve ono što je Bog učinio sa Isusom i što je Isus učinio za mene.

Na završetku svete mise župnik don Stipan Šurlin čestitao je blagdan sv. Andrije svim župljanima, zahvalio svećenicima koji su velikodušno prihvatili sudjelovanje u pripravi i slavlju nebeskog zaštitnika župe, te pozvao da iskoristimo povlasticu, zagovor apostola i učenika Gospodinova, koju nam je Otac nebeski udijelio.

Prvog dana trodnevnice, misnom slavlju prethodilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio Stijepo Gleđ Markos, renomirani hrvatski pjevač i glumac. Misno je slavlje predvodio don Mirko Šakić, župni vikar Župe sv. Josipa na Mertojaku. U svojoj je propovijedi naglasio važnost Došašća ne samo kao priprave za Božić, već kao priliku da zastanemo i razmislimo o Otajstvu vjere koju na misi svakodnevno ispovijedamo.
Drugi dan trodnevnice započeli su molitvom krunice. Misno je slavlje predvodio kapelan don Josip Ulić, a propovijedao je don Igor Goleš, đakon Splitsko-makarske nadbiskupije, dok je VIS Izidor animirao svetu misu. Svoju je propovijed don Igor započeo govoreći kako je Došašće prilika za naše pročišćenje i obnavljanje te istaknuo: ,,Bog nas želi zaštititi od oluja, pljuskova i žege, ali nam ne obećava da kušnji neće biti. Kada smo s Kristom u borbi, već smo u pobjedi!’’

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.