Proslavljen blagdan sv. Barbare u Kominu

Zavjetni blagdan - svetu Barbaru, vjernici Župe sv. Ante u Kominu, proslavili su u nedjelju 4. prosinca misnim slavljem koje je predvodio župnik don Dražen Dukić.

Govoreći u homiliji o svetoj Barbari, djevici i mučenici, don Dražen je između ostalog rekao kako se njezin zagovor traži često i za dobru i blaženu smrt. Pojasnio je kako je Barbara vjeru posvjedočila vlastitom smrću i to tako da ju je ‘vlastiti otac dao pogubiti, jer se nije htjela odreći svoje vjere u Boga’.

Njezin otac bio je trgovac i veliki protivnik kršćana. Htio ju je udati za bogataša; bijaše pametna, lijepa, učena i oštroumna djevojka, a za sebe su je nastojali pridobiti najbogatiji mladići grada. Barbara je sve njih odbijala i sve više se priklanjala maloj grupi pokrštenih, koji su se u strahu pred carskim progoniteljima skrivali. To je primijetio njezin otac i odlučio ju je držati što dalje od njih te je zatvorio u visoku kulu kako bi je očuvao od kršćanstva, rekao je između ostalog vlč. Dukić. Čini se, da je mučeničku smrt podnijela 306. godine. Njezine relikvije, prenesene su najprije u Carigrad, potom Veneciju, a njezino neraspadnuto stopalo nalazi se u Vodnjanu u Istri.

Premda sveta Barbara spada u niz svetaca ranog kršćanstva u vrijeme najžešćih progona kršćana, o kojima nema puno sačuvanih vjerodostojnih podataka, njezino štovanje vrlo brzo proširilo se po cijeloj Katoličkoj Crkvi, pa tako i u našoj Domovini i našoj župi, naglasio je vlč. Dukić.

Crkva nas uči da smo svi po krštenju braća i sestre, zato trebamo prigrliti jedni druge kao što je Krist prigrlio nas, zato nitko ne smije biti isključen iz zagrljaja naše ljubavi. Naša srca treba preoblikovati da budu slična Srcu našega Boga, ali čovjek mijenja svijet ili ga želi promijeniti, ali malo kad sebe želi promijeniti, a evanđelje nas danas poziva: „Čovječe, promijeni se, obrati se!“, pojasnio je don Dražen.

„Moderan, današnji čovjek, odvratio se od Boga, što mu je najveći grijeh. Moramo se zapitati koliko je naša misao kršćanska, koliko je naše srce kršćansko, koliko je naš život obojen kršćanstvom, koliko smo slični Isusu Kristu. Naš Gospodin očekuje naš odgovor. Svatko od nas graditelj je cesta i kutova svoga života, zato ga nastojmo dobro izgraditi, neka naše obraćenje bude prepoznatljivo po dobrim djelima, po plodovima. Nalazimo se u vremenu adventa, priprave za Božić. Nastojmo ga iščekivati budni kao kršćani, vjernici, kao što ga je i sveta Barbara iščekivala, kao i mnogi naši sveci mučenici“, zaključio je homiliju vlč. Dukić.

Ovoga puta, najavljeni, tradicionalni ophod prije početka mise s kipom svetice oko crkve sv. Ante nije održan zbog kiše.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...