Proslavljen blagdan sv. Leopolda Mandića u Prudu

Župa Vid proslavila je u petak 12. svibnja blagdan sv. Leopolda Mandića u Prudu, gdje se sv. Leopold slavi kao suzaštitnik.

Misno slavlje, kojemu je prethodila procesija, predvodio je župnik don Mile Čalo u koncelebraciji don Nedjeljka Kešine. Propovijedao je đakon fra Marko Pudar, koji je na praktikumu u metkovskoj Župi sv. Ilije.

Govoreći o sv. Leopoldu, fra Marko je kazao kako sv. Leopold nije samo zagovornik kod Boga, nego primjer kršćanskog života, primjer darivanja, žrtvovanja i ljubavi prema Bogu i čovjeku. „Najbolji među nama su oni koji darivaju ono što nemaju, to je najuzvišenije – darivati i ono čega se nema, ili ono čega se nema u izobilju. Nemamo ni vrijeme! Svatko od nas žali se na nedostatak vremena – za molitvu, nedjeljnu misu , susret s drugim ljudima, s bližnjima”, primijetio je.

„Danas je potrebno puno više onih koji imaju uho za slušanje, nego jezik za govorenje, potrebno je slušati druge u njihovoj potrebi, u njihovoj nevolji. Leopold je u ispovjedaonici prepoznavao ljude kao svjedoke Božje bezgranične dobrote, vidio je da i oni ljudi koji su pali u najteže grijehe, najgori, da se mogu promijeniti i obratiti. Nije mu nikada dosadilo ispovijedati do posljednjega dana svoga života, jer je vidio da je Božje milosrđe bezgranično i prema onima koji su mu dosađivali svaki dan stalnim ispovijedanjem i prema onima koji su bili polovični, od okorjelih mafijaša do opakih duhovnika, iskvarenih svećenika i biskupa. Poput Isusa Krista vjerovao je u ljude, u Božje dobro u svakom čovjeku“, naglasio je propovjednik.

„Slušanjem Božje riječi ponizno je priznavao svoju bijedu i imao veliku sposobnost osobnog kajanja. Danas ali i uvijek, velika je potreba priznati svoje grijehe, biti sposoban pokajati se pojedinačno i kao obitelj, zajednica i Crkva. Trebalo je vidjeti njegove oči kad je promatrao sliku Blažene Djevice Marije i slušati boju glasa kad je o njoj govorio. Marija mu je uz Krista bila središte ljubavi i pažnje. Uistinu, mi smo sinovi njezinih suza“, rekao je.

„Marija je bila vođa i u njegovim bitkama protiv grijeha na strašnom ratištu u dubini ljudskih duša! Pod njezinim vodstvom i zagovorom uspjelo mu je tisuće duša otrgnuti iz nevolja i bolesti grijeha i privesti na Očeva koljena i Marijino Srce! Kao Marijina djeca okupljeni ovdje u mjesecu svibnju, ugledajmo se najprije u primjer BDM, zatim sv. Leopolda kojega danas Crkva časti i slavi, učimo se od primjera svetih, slijedimo njihov život i postanimo bolji ljudi, bolji kršćani“, potaknuo je fra Marko.

Slavlje je animirao župni zbor kojeg vodi prof. Anita Cuca Bebić. Župnik Čalo zahvalio je na kraju misnog slavlja najprije Gospodinu na lijepom vremenu, kao i svima koji su pridonijeli ovom slavlju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...