Proslava Gospe Fatimske na Škrapama u Splitu

Župa Prečistoga Srca Marijina na splitskim Škrapama svečano je proslavila svoju nebesku zaštitnicu Gospu Fatimsku u subotu 13. svibnja.

Budući da je kiša poremetila planove da se sveta misa održi na vanjskom školskom igralištu, župna crkva, iako potpuno oslobođena klupa, bila je premalena za primiti sve one koji su došli zajedno moliti Marijin zagovor. Središnje misno slavlje predvodio je pater Stjepan Ivan Horvat, CPPS. U koncelebraciji je bio don Jure Lovrinčević, župni vikar u župi sv. Marka ev. u Makarskoj i don Ivan Zovko, upravitelj župe Preč. Srca Marijina. Pater Stjepan nadahnuto je govorio o Marijinim ukazanjima u Fatimi te potaknuo vjernike na dublju povezanost s Blaženom Djevicom Marijom i njezinim Sinom Isusom Kristom. Pred likom Gospe Fatimske potom smo izmolili čin potpunog predanja svih nas pod Marijin zagovor. Slavlje je nastavljeno za zajedničkim stolom u vjeronaučnoj dvorani gdje su se vjernici tjelesno okrijepili i slavili “agape” kao plod zajedništva oko euharistijskog stola.

Župa se za proslavu svoje zaštitnice pripremala trodnevicom koju su predvodili: don Jure Lovrinčević, don Domagoj Durdov i fra Ante Bešlić. Sva tri dana kapela u samostanu časnih sestara dominikani bila je dupkom ispunjena župljanima koji su došli po Marijin blagoslov. Trećeg dana trodnevnice na školskom igralištu bio je upriličen duhovni koncert. Događaj je bio humanitarnog karaktera jer je sav prikupljen novac od donacija za ulaz namijenjen za misije u Ugandi. Bila je to večer molitve, slavljenja, pjesme i predanja Bogu. Na koncertu su nastupila poznatija imena duhovne glazbene scene u Hrvatskoj  Vanessa Mioč, fra Marin Karačić i Vis Chorus Angelicus na čelu sa Zdeslavom Kožulom.

Foto: Anđela Mikulić i Maja Duspara

Predivnu pjesmu nadopunila je molitvena meditacija koju je u sredini programa predvodio stilu fra Ante Bešlić. Figurativno je dočarao što se događa kad molimo krunicu te okupljene potakao na tu pobožnost. Gospodina je slavilo oko 500 ljudi dva sata koliko je trajao koncert. Na kraju koncerta okupljenima se obratio i upravitelj župe don Ivan Zovko koji je zazvao Božji blagoslov i zahvalio svima na dolasku te  rekao kako vjeruje da smo svi osjetili zagovor naše Gospe Fatimske i napunili svoja srca.

Bila je to večer kad su se oblaci razmknuli i nisu dopustili kiši da proviri, večer kada su se srca velikih i malih radovala, večer kada se zajedništvo ove župne zajednice vidjelo na djelu. Božja blizina i lica prepuna radosti, molitve i milosti bili su vidljivi plodovi ovog duhovnog koncerta. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.