Na splitskim Mejašima proslavljena svetkovina Uzašašća Gospodinova

U Župi Svetog Spasa na splitskim Mejašima, u četvrtak 18. svibnja, proslavljena je svetkovina Uzašašća Gospodinova. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a u koncelebraciji su bili: župnik don Hrvoje Dragun, župni vikar don Nikola Šakić, don Tomislav Bašić, don Ivan Zovko i fra Mate Puđa. Pjevao je župni zbor pod ravnanjem Zdeslava Kožula.

U uvodnom dijelu homilije, mons. Glasnović je kazao da kršćani kroz „Vjerovanje” te različite molitve često ispovijedaju istine svoje vjere, poručivši kako je potrebno po tim istinama i živjeti. „Pozvani smo živjeti ono što molimo i u što vjerujemo. U suprotnom, može nam se dogoditi da počnemo moliti i vjerovati onako kako živimo. To je jedan od problema nas kršćana – u jedno vjerujemo, a suprotno od toga djelujemo. Nažalost, puno puta pružamo loše svjedočanstvo vjere udaljujući tako druge od Crkve i Krista”, nastavio je.

Podsjećajući vjernike na riječi sv. Leona (crkveni pisac iz 5. stoljeća) koje nam govore kako je Kristovo uzašašće naše uzdignuće te kako smo na ovu svetkovinu potvrđeni kao posjednici Neba, mons. Glasnović je dodao: „Za razliku od Neba, u ovom svijetu imamo ratove, bolesti, prirodne nepogode i različite nepravde. Ipak, u tom i takvom svijetu mi smo pozvani živjeti Nebo i donijeti ga na zemlju. To postižemo preko djela ljubavi – u srcu uvijek usmjereni prema konačnom vremenu, potpuno se angažirajući sada. Svijet od nas očekuje jednostavnost života, duh molitve, duh ljubavi prema malenima i siromasima, skromnost, poniznost i odricanje. Bez biljega takvog života druge ne možemo pridobiti za Krista. Bez biljega takvog života drugima zatvaramo vrata Neba”.

Naglasivši kako „slava pripada samo Bogu”, biskup je kazao kako naše živote trebamo ispuniti praštanjem, ljubavlju i služenjem potrebitima. „Isus nas svojim uzašašćem pušta u ovaj svijet, pozivajući nas da budemo Njegovi apostoli. Apostoli ne mogu biti ljudi koji su zabrinuti i koji žive u strahu. Krista je potrebno nasljedovati potpuno, a ne polovično. Ne zaboravljajući na vječnost, neka nam današnja svetkovina bude poticaj za uzdizanje vlastitog srca prema Kristu”, zaključio je mons. Glasnović.

Na kraju mise, župnik don Hrvoje je zahvalio mons. Glasnoviću na predvođenju slavlja te svima koji su doprinijeli proslavi župne svetkovine. Župa se za proslavu pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Vedran Torić, don Tomislav Kutleša i don Roko Kaštelan.