Stručni skup o zaštiti mentalnog zdravlja

Pod geslom „Ne upiri prstom! Ja nisam moja dijagnoza“ u organizaciji Zajednice Papa Ivan XXIII i uz potporu Ministarstva zdravstva u Splitu održan je u utorak 21. ožujka u Splitu stručni skup o zaštiti mentalnog zdravlja. Razgovaralo se o metodama suzbijanja i liječenja svih vrsta ovisnosti te prevenciji ovisničkih ponašanja, posebno među mladima. Stručni skup namijenjen je psiholozima, socijalnim radnicima, zdravstvenim djelatnicima, socijalnim pedagozima, predstavnicima udruga civilnog društva i svima onima koji se u svom profesionalnom djelovanju bave pružanjem zdravstvenih i/ili socijalnih usluga ranjivim skupinama društva.

Na stručnom skupu izlagali su: Željko Petković, univ. spec. crim., Pomoćnik ravnatelja HZJZ, Služba za suzbijanje zlouporabe droga, Sanja Mikulić, dipl. iur., Voditeljica službe za suzbijanje zlouporabe droga HZJZ, prof. dr. sc. Zoran Zoričić, specijalist psihijatar, Voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za ovisnosti, Predsjednik Svjetskog udruženja klubova liječenih alkoholičara, Pročelnik Zavoda za ovisnosti KBC-a Sestre Milosrdnice Zagreb, dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., specijalist psihijatar, Pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče Zagreb, izv. prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig – Ćurković, dr. med., specijalist psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, subspecijalist forenzičke psihijatrije, znanstvena savjetnica, Predsjednica Povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju ministarstva zdravstva RH i Hrvatskog društva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i adolescenata HLZ, izv. prof. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med., specijalist psihijatar, uži specijalist dječje i adolescentne psihijatrije, Klinika za psihijatriju KBC Split i dr. sc. Željko Ključević, dr. med., specijalist psihijatar, Voditelj Službe za mentalno zdravlje, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ. Moderatorica programa bila je mag. act. soc. Gordana Cavicchi, voditeljica Zajednice Pape Ivana XXIII. Programu je nazočio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Svakodnevno se stručnjaci u radu susreću s izazovima u očuvanju mentalnog zdravlja. Metode i tehnike u radu koje vrijede danas možda neće vrijediti sutra. Kako bi bili uspješniji u svom radu stručnjaci trebaju predviđati nove izazove i sukladno tome unaprjeđivati svoj rad. Sudionici su na stručnom skupu imali priliku čuti detaljnije o novom strateškom pristupu politici prema ovisnostima u RH. Dobili su uvid u recentne informacije o dobroj praksi u radu s ovisnicima i maloljetnicima eksperimentatorima. Naglašena je veza između mentalnog zdravlja i razvoja poremećaja ovisnosti. Sudionici su osnaženi u svom daljnjem radu i spremniji na izazove i promjene koje ih očekuju, posebno na području novih bihevioralnih ovisnosti.

Foto: Petar Jurčević

Zajednica Pape Ivana XXIII. 27 godina djeluje na području prevencije i suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj. Trenutno se u psihosocijalnom tretmanu nalazi 70 korisnika/ica s kojima radi 14 zaposlenika i 2 psihijatra. Prva je zajednica u RH koja je započela prihvat ovisnika s dualnim poremećajima (prije 23 godine). Jedina terapijska zajednica koja je potpisala Ugovor s Ministarstvom kao pružatelj usluga maloljetnim eksperimentatorima i prva terapijska zajednica koja je u suradnji sa Zavodom za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče za vrijeme korone uvela kontinuiranu telepsihijatrijsku skrb za sve korisnike. Stručni tim zajednice, osim provedbe psihosocijalnog tretmana i smještaja ovisnika/ica provodi niz projekata i programa u osnovnim i srednjim školama i zatvorima. Djeluje na području senzibiliziranja javnosti putem organizacije javnih tribina, okruglih stolova i konferencija. U svom radu kontinuirano surađuje s tijelima državne uprave, zavodom za socijalni rad, zavodima za mentalno zdravlje, državnim odvjetništvom, policijom, udrugama i svim relevantnim dionicima na području zlouporabe droga.