Predstavljanje TEK-a Split u omiškim župama

U nedjelju, 19. ožujka 2023. u tri omiške crkve bilo je predstavljanje TEK-a Split (Trajno euharistijsko klanjanje) koje je vjernicima predstavila i pozvala ih da se uključe glavna koordinatorica TEK Split Nina Gruica.

U župi sv. Mihovila u Omišu nakon misa koje je slavio omiški župnik i dekan don Jozo Gojsalić, predstavljanje je bilo na ranoj jutarnjoj i na večernjoj misi, na kojoj svake nedjelje na večernjim misama pjeva zbor mladih „Nepomuk“ pod vodstvom Slave Tomaša.

Predstavljanje na Priku bilo je u župnoj crkvi sv. Petra apostola nakon glavne mise koju je predvodio župnik don Emanuel Petrov. Ujedno je proslavljen i Dan očeva, pa je očevima bila najljepša čestitka pjev malih „Petrusića“ koji su pjevali na misi pod vodstvom Irene Perišić.

Na popodnevnoj misi u franjevačkom samostanu Gospe od Karmela koju je slavio fra Josip Čugura. Predstavljajući TEK Split, Nina je naglasila važnost Trajnog euharistijskog klanjanja koje je u Splitu pripremio pater Justo Antonio Lofeudo, misionar euharistije, a ustanovila Splitsko-makarska nadbiskupija 8. listopada 2020. g. Presveti Oltarski Sakrament izložen je na oltaru crkve Svetog Duha u Domaldovoj ulici u Splitu 24 sata dnevno, sedam dana tjedno, svih 12 mjeseci godišnje. To je iznimna prilika za svakoga vjernika i prolaznika da se u svakom trenutku prolazeći kroz Split može navratiti pokloniti Gospodinu i u šutnji usta, a glasom srca porazgovarati s Njime. Da bi to bilo moguće, nužno je da u crkvi bude uvijek netko prisutan, klanjatelj koji ima čast čuvati Gospodina da ne ostane sam. Tek kada je omogućena popunjenost klanjateljima cijelog vremena u tjednu bilo je moguće ustanoviti TEK. Stoga koordinacija TEKa povremeno organizira ovakva predstavljanja po župama kako bi se mogli sa TEK-om upoznati i uključiti novi klanjatelji.

Tom prigodom pročitana su razmišljanja nekih velikih svetaca o tome: “Kad god idem u kapelu, dolazim pred Gospodina i kažem mu: ‘Gospodine, ovdje sam. Reci mi što želiš od mene.’ I onda kažem Bogu sve što mi je na srcu. Ispričam mu svoje boli i svoje radosti, a onda ga slušam. Ako pozorno slušate, Bog će također progovoriti vama. Kad ste s Gospodinom, ne možete samo govoriti, morate i slušati. Bog vam uvijek govori ako mu pristupite iskreno i jednostavno.” (Sv. Katarina Labouré). “Vrijeme koje provedete s Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje je utrošeno vrijeme na zemlji. Svaki trenutak koji provedete s njime produbit će vaše zajedništvo s njime i učiniti vašu dušu još slavnijom i ljepšom u vječnosti, a donijet će i trajan mir na zemlji.” (Sv. Terezija iz Kolkate). “Znajte da ćete više postići moleći petnaest minuta pred Presvetim Sakramentom nego svim ostalim duhovnim činima tijekom dana. Istina, naš Gospodin svugdje čuje naše molitve, ta obećao je: ‘Tražite i dat će vam se’, ali svojim je slugama objavio da će oni koji ga posjete u Oltarskom Sakramentu zadobiti veću mjeru milosti.” (Sv. Alfonz Marija de Liguori). “O Kriste, neka moja najveća slast bude vidjeti te ljubljena i da su proglašeni tvoja hvala i slava, a posebice da se časti tvoje milosrđe. O Kriste, daj mi da slavim tvoju dobrotu i milosrđe do zadnjeg trenutka svojeg života, svakom kapljom svoje krvi i svakim otkucajem svojeg srca. Daj da se preobrazim u himan klanjanja tebi. Kad budem na svojoj samrtnoj postelji, neka zadnji otkucaj mojeg srca bude pjesma ljubavi koja će slaviti tvoje beskrajno milosrđe. Amen.” (Sv. Faustina Kowalska)

Koordinatorica Gruica pozvala je sve koji se žele uključiti kao klanjatelj u splitskom TEK-u da se jave na njezin broj 099 556 6451 (Nina). U protekle tri godine ustanovljene su kapele TEK-a u 10 gradova u Hrvatskoj.