Duhovna obnova za vjeroučitelje laike u Vepricu

Na duhovnu obnovu za vjeroučitelje laike, koju svake godine u subotu uoči Cvjetnice organizira Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u nadbiskupijskom marijanskom svetištu u Vepricu, odazvalo se stotinjak vjeroučitelja kojima su se pridružili i članovi splitskog ogranka Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Animator duhovne obnove bio je don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik sv. Dujma u Splitu.

Nakon pozdravne riječi don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda, don Tomislav je okupljenim vjeroučiteljima najprije održao duhovni nagovor stavivši osobiti naglasak na Crkvu i eklezijalnost kateheta i katehistica. Potaknuo je vjeroučitelje na prenošenje iskustva vjere, društvenu i eklezijalnu prepoznatljivost te osoban vjernički stav. "Krist nas treba ovakve kakvi jesmo! Ne bojte se biti malo drugačiji, biti ljudi vjere! Ne bojte se krhkosti i grešnosti, ta Crkva je sagrađena na temelju dvanaest neukih apostola!", hrabrio je i pozivao nazočne vjeroučitelje don Tomislav.




Nakon kraće stanke uslijedilo je pokorničko bogoslužje i ispit savjesti, te prigoda za sakrament pomirenja kojemu je pristupila većina vjeroučitelja.
Potom je don Tomislav predvodio sv. Misu te u prigodnoj homiliji, oslonivši se na evanđeoski odlomak, evocirajući i živopisno opisujući Isusove posljednje dane zemaljskog života i njegov odnos prema patnji, boli i smrti, sučelio s odnosom današnjeg čovjeka prema tim najtežim i posljednjim trenutcima svog života. Razlika između Njega i nas je što se On ne opire i ne uzmiče patnji, nego joj ide ususret, iako zna da je samo korak do smrti na križu. "S kojim uvjerenjem mi ulazimo u Veliki tjedan?", upitao je don Tomislav na završetku homilije, pozivajući sve prisutne na promišljanje i osoban odgovor u ovom bremenitom času za svakog od nas pojedinačno i za cijeli narod.
U poslijepodnevnom dijelu programa, u ugodnom i opuštenom ozračju, vjeroučitelji su zajedno blagovali, a potom su, nakon kraće pauze, obavili pobožnost križnog puta, koji je predvodio don Josip Periš. Tekst križnog puta vjeroučiteljice Marine Šimić pozvao je sve prisutne da se okrijepljeni Kristovom mukom usavršavaju u ljubavi i darivanju u svakodnevnom životu i odgojno-obrazovnom radu.


Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...