Stručni skup za odgojiteljice u vjeri

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije priredio je godišnji međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama, u subotu 11. lipnja u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Svoje slobodno vrijeme i zasluženi odmor na kraju radnog tjedna, osamdesetak odgojiteljica u vjeri Splitsko-makarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije zamijenilo je stručnim skupom kako bi, osnažene novim idejama i poticajima, još uspješnije odgovorile na sve izazove koje pred njih stavlja njihova odgovorna služba odgojitelja i svjedoka.


Stručni je skup započeo misnim slavljem koje je predvodio mons. Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda. U vrlo poučnoj homiliji, govoreći o darovima Duha Svetoga, mons. Ćubelić je potaknuo prisutne odgojiteljice da budu otvorene poticajima Duha i da se obilno koriste njegovim darovima. Potom je don Josip Periš pozdravio sve prisutne u ime Katehetskog ureda i uveo u radni dio skupa, na temu: "Roditelji i dječji vrtić na zajedničkom odgojnom putu". Naglasio je da se u ranom djetinjstvu događa prva socijalizacija, prvi ljudski i kršćanski odgoj te da je, u današnjem vremenu obilježenom krizom odgoja, od neprocjenjivog značenja ujednačen i podržavajući obiteljski i izvanobiteljski odgoj.
Prvo predavanje održala je Brankica Blažević, viša savjetnica za predškolski odgoj pri Nacionalnom katehetskom uredu HBK, o obitelji i vrtiću u zajedničkom ostvarivanju odgojnih ciljeva. Istaknula je da se kroz roditeljstvo i roditelji razvijaju te da različiti odgojni stilovi utječu na dijete i njegov psihofizički razvoj. Podsjetila je prisutne na odgojne zadaće u odnosu na djecu, odgojitelje i roditelje, a pred kraj izlaganja predložila je niz slikovnica kroz koje odgojitelji mogu ostvarivati odgojne zadaće.
Uslijedilo je izlaganje s. Katarine Pišković o ulozi obitelji i vrtića u stvaranju djetetove slike o Bogu. Budući da su roditelji i odgojitelji partneri u odgoju i da najsnažnije utječu na izgradnju djetetove slike o Bogu koja se stječe u najranijoj dobi, važno je znati kakvu sliku o Bogu gradi roditelj, a kakvu odgojitelj. Tijekom izlaganja ponudila je odgojiteljicama niz korisnih savjeta kako, tijekom roditeljskog sastanka ili prigodnih radionica, mogu ispitati očekivanja roditelja, upoznati njihovu sliku o Bogu i dati im povratnu informaciju kakvu sliku o Bogu imaju oni sami. Također je istaknula važnost ozračja u vrtiću jer ono potiče religiozno iskustvo djece i pridonosi njihovom cjelovitom rastu.
U poslijepodnevnom dijelu skupa održane su pedagoške radionice u kojima su prisutne odgojiteljice promišljale o pozitivnim i negativnim aspektima pojedinih vrsta ljudske osobnosti u odnosu na dijete te o didaktičkim sredstvima u odgojno-obrazovnom radu u vrtiću. Program stručnog skupa, kojemu je nazočila i Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje, završio je raspravom i vrlo konstruktivnim prijedlozima vezanim za buduću međusobnu suradnju, češće susrete i mogućnost razmjene profesionalnih iskustava kao i konkretnih didaktičkih materijala.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za četvrtu vazmenu nedjelju.
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...