Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine 2017./2018., Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za vjeroučitelje i vjeroučiteljice na području Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu, 2. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate. Dvadeset i pet vjeroučitelja tako je primilo privremene ili trajne kanonske mandate (6 kanonski mandata na neodređeno vrijeme, 6 na određeno vrijeme, 13 za školsku godinu 2017/2018. te 18 poslanja s nadopunom satnice ili premještaja vjeroučitelja) na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

Pozdravivši nazočne vjeroučitelje i vjeroučiteljice te predstojnika Katehetskog ureda mr. Josipa Periša, nadbiskup je istaknuo da je poslanje vjeroučitelja posebno crkveno poslanje koje ide u samu srž kršćanske vjere, u otajstvo Isusa Krista. Pozvao je sve vjeroučitelje da obnove svoje poslanje te da u molitvu uključe sve škole u nadbiskupiji, ravnatelje, učitelje i učenike te roditelje prve i nezamjenjive navjestitelje vjere.

U svjetlu prispodobe o talentima nadbiskup je u propovijedi govorio o darovima, sposobnostima koje Bog daje čovjeku, koji ih može umnožiti ili pak zakopati. Prispodoba o talentima govori o našem odnosu prema Gospodinu, prema drugima i prema poslanju koje imamo. Kako se odnosimo prema primljenim darovima govore i dva pogleda na život: optimističan, vedar, zauzet i s pouzdanjem ili pak pesimističan, skeptičan i bezvoljan. Gledamo li na svoje talente kao na primljene darove ili kao nešto što je samorazumljivo? Shvaćamo li da smo suradnici a ne njihovi vlasnici?“, upitao je nadbiskup vjeroučitelje. Govoreći o razlikama između onoga koji je zakopao svoj talent i onoga koji ga je umnožio, nadbiskup je kazao da je prvi dar pretvorio u gips i statiku, a drugi u kvasac i dinamiku rasta. U tom je surječju pozvao vjeroučitelje da svoje poslanje vjeroučitelja koje im Crkva daje gledaju kao primljeni dar za druge, za vjeroučenike koje će obogaćivati a ne ih sputavati. Nazvavši prispodobu o talentima „poemom kreativnosti“ potaknuo ih je da s Gospodinom izgrađuju prijateljski odnos pun povjerenja te da budu kreativni sustvaratelji. „Nemojte se mjeriti jedni s drugima, niti se natjecati biti bolji jedni od drugih nego budite bolji sami od sebe“, poručio je nadbiskup.

Nazočnim vjeroučiteljima se na kraju misnoga slavlja i zaziva Duha Svetoga, a prije samog čina podjele kanonskih mandata, obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, zahvalivši nadbiskupu na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj pastirskoj riječi. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji će primiti mandat Crkve i zaželio svima ustrajan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 350 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bitno crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti. Potom je nadbiskup Barišić uručio vjeroučiteljima kanonske mandate te zaželio svima blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.