Misa za srednjoškolce grada Splita

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u suradnji sa srednjoškolskim vjeroučiteljima, organizirao je u četvrtak, 21. rujna 2017. godine, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu euharistijsko slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita prigodom početka nove školske godine.

Na svetoj misi je sudjelovalo oko 500 srednjoškolaca i njihovih profesora, a predvodio ju je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem. Znakoviti prinos darova s molitvom vjernika pripremili su i animirali vjeroučenici Druge gimnazije u Splitu sa svojom vjeroučiteljicom s. Dolores Brkić. Cjelokupno slavlje vrlo skladnim pjevanjem uveličao je župni zbor mladih „Krstitelj“ sa splitskog Trstenika.

Obraćajući se mladim srednjoškolcima, mons. Barišić je istaknuo da bi misa trebala biti zajednička molitva otvaranja Božjem pogledu i njegovom prijateljstvu kako bi mogli zajedno kroz ovu godinu rasti u znanju i mudrosti, u milosti i ljudskosti. Nadbiskup je u propovijedi govorio o mladima kao rijeci blagoslova, života, ljepote i dobrote koja izvire iz Božjega milosrđa. „Mi smo mizerni, slabi, krhki i grešni, a Gospodin je misericordia, samo milosrđe i ljubav. Isusove riječi upućene nama, da mu je milosrđe milo a ne žrtva, znači da Bog nije zakon koji kažnjava grješnika nego ljubav koja oprašta. Često znamo druge činiti žrtvama našega ismijavanja i izrugivanja, umjesto da ih ohrabrujemo i uvažavamo te se radujemo zajedništvu“, kazao je nadbiskup.

U nastavku propovijedi vjeroučenicima je kroz lik Mateja carinika približio Isusa Krista. Matej carinik ubirao je porez za Rimljane. To je bio prljav i grješan posao. No Isus se odazvao Matejevu pozivu da blaguje u njegovoj kući. Matej je slavio novi početak i novi život. Uveo je Isusa u svoj dom. U tom je surječju pozvao srednjoškolce da uvedu Isusa u svoje planove i razmišljanja, da pođu za svojim Učiteljem, da se raduju životu, školi, obitelji i prijateljima te im je zaželio uspješno popunjen dnevnik na kraju školske godine.

Riječi zahvale Bogu, nadbiskupu, vjeroučiteljima, profesorima, ravnateljima te posebno mladima koji su vrlo pobožno sudjelovali na svetoj misi, na kraju euharistijskog slavlja uputio je predstojnik Periš. Izrazio je zadovoljstvo što su već niz godina ovom susretu domaćini franjevci iz samostana i crkve Gospe od Zdravlja u Splitu, koji su i ovoga puta bili mladima na raspolaganju za svetu ispovijed. Uz ovu misu zaziva Duha Svetoga u Splitu, gdje radi 37 srednjoškolskih vjeroučitelja u 28 srednjih škola, također se organiziraju mise za srednjoškolce i u drugim gradovima Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, na dan Uskrsa uvečer u pratnji fra Domagoja Runje i ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za Vazmeno bdijenje.