Nagradni izlet najuspješnijih ekipa na Vjeronaučnoj olimpijadi i Natjecanju iz vjeronauka

Priznanje ili pohvalu za svoj rad svatko voli čuti, ali kad to priznanje dolazi u obliku nagradnog izleta, onda je radost doista velika. S tom nakanom, 14. travnja 2018. godine, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je jednodnevni izlet za dvanaest najbolje plasiranih ekipa na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka, koje je održano 9. ožujka 2018. godine u Osnovnoj školi „Josip Pupačić“ u Omišu. Po šest osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa sa svojim mentorima i članovima povjerenstva, pod vodstvom predstojnika Katehetskog ureda don Josipa Periša, radosno se uputilo u srce Šibenske biskupije.

Kratak predah i okrjepa na odmorištu Krka, s pogledom na Skradin koji zaustavlja dah, uzdizao je naš duh prema nebeskom Ocu, tvorcu svih ljepota kojima je obilno darovao našu dragu domovinu. A kip Gospe od puta, naše nebeske Majke i zagovornice, djelo akademskog kipara Krune Bošnjaka, savršeno se uklopilo u taj ambijent ljepote kao primjer ljudskog rada koji nastaje u suradnji s Gospodinom. Pridružujući se rijekama putnika i hodočasnika, preporučili smo se onoj koja „najbolje zna sve naše nevolje“ i nastavili put prema Nacionalnom parku Krka.

Spuštajući se uskom vijugavom cestom niz surovi kanjon rijeke Krke otvorio nam se pogled na prekrasan krajolik Visovačkog jezera na kojemu se smjestio otok Visovac s franjevačkim samostanom Majke od Milosti i crkvom Gospe Visovačke, kojeg zbog stoljetnog štovanja Majke Božje nazivaju Gospinim otokom. Nakon kraće vožnje brodom stupili smo na tlo koje su franjevci marljivim radom tijekom pet stojeća učinili oazom mira i molitve. Tu smo, u zajedništvu s krizmanicima iz Vidonja i Bijelog Vira te grupom odgojiteljica i roditelja iz Sinja, slavili sv. misu koju je predvodio don Josip Periš.

U prigodnoj homiliji don Josip nas je podsjetio kako je prva Crkva, iskazujući ljubav i skrb za svoje najranjivije članove, uspješno rješavala prijepore i nesuglasice samo zato što ju je povezivala zajednička vjera u Isusa Krista. Nasuprot tome, današnje društvo prepuno je razdora i podjela jer je izgubilo zajednički temelj i uporište, Isusa iz Nazareta. Stoga je pozvao sve prisutne, a osobito mlade, da se ne pouzdaju samo u vlastite snage, da imaju povjerenja u Isusa, da ga zazivaju i s njim računaju, i kad je bonaca i kad bjesni oluja na moru života. Samo tako će moći sa zahvalnošću prihvatiti i ono što ne bude uvijek u skladu s njihovim željama i snovima, poručio je don Josip.

Nakon sv. mise, gvardijan samostana fra Božo Duvnjak upoznao nas je sa zanimljivostima otočića Visovca. Uz sliku Gospe Visovačke, istaknuo je raspelo nepoznatog umjetnika za koje je sam Meštrović rekao: „Kad bih se mogao potpisati kao autor, dao bih sva svoja djela u zamjenu“. Potom smo posjetili samostanski muzej koji svjedoči o burnoj povijesti ovog više puta krvlju otkupljenog dijela Lijepe naše. Sačuvani fragmenti od rimskog doba iz 1. stoljeća sve do fermana, tj. isprave o vlasništvu nad Visovcem, sultana Mehmeda IV. iz 17. stoljeća, potvrđuju neumoljivost prolaznosti ljudske snage i moći koju odnosi zaborav, kao što rijeka nosi pred sobom sve ono što nema čvrstog temelja ili uporišta. Nasuprot tome, izgrađen u stvarnom i prenesenom značenju na „bijeloj stijeni“ (lapis albus), Visovac je bio i ostao tvrđava duhovnosti i simbol opstojnosti hrvatskog nacionalnog identiteta, a franjevci životno povezani s lokalnim stanovništvom i danas dijele radosti i patnje svog naroda, pružajući im duhovno utočište.

Odlazeći s ovog zelenog otočića na kojem obitava čak 195 biljnih vrsta između kojih se kreću paunovi i kornjače, a uz obalu plivaju patke i labudovi, uputili smo se prema Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku gdje smo zajedno objedovali. Ravnateljica s. Mandica Starčević ljubazno nam je pokazala školu koja je ove godine proslavila desetu obljetnicu svog postojanja. Obišli smo učionice koje su, pršteći vedrinom i kreativnošću učenika, izazivale divljenje i mamile uzdahe naših olimpijaca. Svaka učionica pričala je drugačiju priču o sebi, odražavajući pri tom različite osobnosti kako učenika, tako i njihovih učitelja koji u njima borave, uče i rade. Nakon obilaska škole, u sklopu samostana sestara dominikanki, posjetili smo i dječji vrtić „Blažena Hozana“ u kojem su čak i neki odrasli ponovo poželjeli biti kao djeca.

Zadnja postaja ovog zanimljivog, sadržajno raznovrsnog i nadasve duhovno bogatog izleta bio je susret sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem i obilazak šibenske katedrale sv. Jakova koja je 2000. godine zbog svoje iznimne vrijednosti uvrštena na UNESCO-v popis svjetskog kulturnog nasljeđa. „Katedrala sv. Jakova je katedrala od istine i u građevinskom i u prenesenom značenju“, istaknuo je biskup Rogić. Naime, katedrala je izgrađena isključivo od kamena, bez vezivnog materijala, a građena je u tri faze, od 1431. do 1536. godine. U unutrašnjosti katedrale osobitu pozornost privlači krstionica, djelo velikog majstora Jurja Dalmatinca koji nam je u raspjevanoj gotici ostavio svoju duhovnu oporuku: svaki krštenik okupan u vodi kršenja postaje drugi Krist. Sa željom da i sami svakog dana sve više postajemo drugi Krist u svojoj obitelji, školi i društvu, zadovoljni i duhovno okrijepljeni uputili smo se svojim domovima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 3. korizmenu nedjelju.
Za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije, u samostanu sestara Službenica Milosrđa, održan je od 23. do 25. ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 1. korizmenu nedjelju.
U prostorijama velike dvorane Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u četvrtak 15. veljače, održana je svečana premijera ...
Škola Riječi je projekt u suradnji s fra Domagojem Runjom – izvanrednim profesorom biblijske skupine predmeta na ...