Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u suorganizaciji sa splitskom podružnicom Agencije za odgoj i obrazovanje, svake godine organizira jedan međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri kao znak osobite brige za kvalitetno provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama. Ovogodišnji stručni skup, na temu Obitelj i dječji vrtić, različiti, a s istim ciljem, održan je 21. travnja 2018. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Osamdesetak odgojiteljica u vjeri okupile su se kako bi promišljale o važnosti odgojne uloge obitelji koja je, u partnerskom odnosu s dječjim vrtićem, ključna za cjelovit i skladan odgoj djece rane i predškolske dobi.

Stručni skup započeo je sv. misom koju je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U prigodnoj homiliji, referirajući se na Djela apostolska, istaknuo je život prve Crkve koja je živjela kao da je Isus živ, prisutan u liku Petra koji je preuzeo njezino vodstvo. Petar je, naime, naviještao i činio čudesa i znamenja poput Isusa Krista snagom vjere i svjedočanstvom života, postajući alter Christus, tj. drugi Krist. Veličina i snaga tih čudesa mnoge je privukla u prve kršćanske zajednice. Nasuprot tome, pozivajući se na šesto poglavlje Ivanova evanđelja, koje je gotovo oprečno prvom čitanju iz Djela apostolskih, don Josip je podsjetio na dramatičan obrat i neuspjeh koji je Isus doživio naviještajući svoju muku i smrt. Napustili su ga čak i neki bliski suradnici. Nisu mogli povjerovati da je Isus Krist kruh za život svijeta. Lakše im je bilo povjerovati u čudesno umnažanje kruha, u ono što su vidjeli, dodirnuli i kušali. Ni danas nije lako biti vjernik, poručio je don Josip, nije lako razumjeti „tvrdu besjedu“, ali ključ za njezino razumijevanje je vjera da nas Bog neće prevariti. Stoga je pozvao sve prisutne na trajno produbljivanje svoje vjere te otvorenost uma, srca i djela.

Nakon kraće stanke uslijedio je radni dio stručnog skupa. Predavanje na temu Uloga i važnost pripovijedanja u odgoju predškolske djece održala je dr. sc. Tea Tereza Vidović Schreiber, viša predavačica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Polazeći od teze da je čovjek homo narrans i da bajke postoje odkada postoji i čovjek, dr. Vidović Schreiber je najprije protumačila pojam dječje književnosti i klasifikaciju usmene književnosti. Čitanjem ili pripovijedanjem dijete ulazi u čarobni svijet književnosti i odgaja se za budućeg čitatelja. Stoga, smatra dr. Vidović Schreiber, priču ne čine samo njezine riječi, nego zbivanje i odnos između osoba, a stvaraju ga oni koji sudjeluju u pripovijedanju. Potom je podsjetila na metodu pripreme za pripovijedanje koja kreće od izrade konkretnoga tijeka radnje, preko pronalaženja logike radnje u priči, praćenja radnje u slikama, prikazivanja gestama, do pronalaženja i formiranja formula. Priču mogu pričati odrasli, odgajatelj, roditelj, djeca, a može se pričati i u kombinaciji djeteta i odrasle osobe. Pričati se može bez sredstava i uz pomoć različitih rekvizita. Priča je i značajan poticaj za raznoliko izražavanje i stvaranje. Naime, doživljeni sadržaj priče dijete može izraziti putem različitih izra­žajnih medija, odnosno simboličkih jezika, može se izraziti verbalnim i neverbalnim jezikom, likovno, scenski, lutkarski, pokretom i sl., zaključila je dr. Vidović Schreiber.

Potom su uslijedile dvije pedagoške radionice koje su osmislile, pripremile i održale odgojteljice iz katoličkog vrtića sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu. Prvu, na temu Odgoj u vjeri u partnerstvu s roditeljima, održale su odgojiteljice Anica Kraljević i Lidija Markičević. Nakon kraćeg uvoda o oblicima partnerstva između roditelja i odgojitelja, voditeljice su predstavile niz aktivnosti kako roditeljima osvijestiti važnost duhovne dimenzije u odgoju djece i ponuditi različite mogućnosti aktivnog sudjelovanja u vjerskom životu djece rane i predškolske dobi, s ciljem zajedničkog rasta u odnosu prema Bogu i bližnjemu.

Drugu radionicu, na temu Kako pomoću bajke približiti djeci vjeru?, vodile su odgojiteljice Lili Jajac i Renata Stolnik. U skladu s naslovom, željele su senzibilizirati sudionice kako bi pripovijedanjem i povezivanjem bajke s biblijskim tekstom približili djeci vjeru koja otvara oči i srce te ih uči općeljudskim i vjerskim vrjednotama. Nakon uvodnog teoretskog dijela i prezentiranja iskustava u radu s djecom, sudionice su u manjim skupinama radile na izabranim biblijskim tekstovima, promišljajući o sličnosti simbola i slika u biblijskom tekstu i bajci, njihovom značenju i ulozi u odgojnom radu s djecom.

Stručni skup za odgojiteljice u vjeri završio je kratkim plenarnim susretom. Nakon nekoliko obavijesti iz Katehetskog ureda, don Josip Periš istaknuo je potrebu i važnost sudjelovanja odgojiteljica u vjeri na stručnom skupu koji se održava jednom godišnje. Najavljujući sljedeći stručni skup koji će se održati krajem ožujka 2019. godine, zamolio je sve nazočne da, prilikom godišnjeg planiranja rada dječjeg vrtića, vode računa o terminu stručnog skupa kako ne bi došlo do nepotrebnog preklapanja različitih događanja. Na samom kraju skupa, uz nekoliko pitanja vezanih općenito za odgoj u vjeri, odgojiteljice su predložile okvirnu temu sljedećeg stručnog skupa kao i predavače koje bi željele slušati.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 3. korizmenu nedjelju.
Za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije, u samostanu sestara Službenica Milosrđa, održan je od 23. do 25. ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 1. korizmenu nedjelju.