Sveta misa za srednjoškolce grada Splita

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u suradnji sa srednjoškolskim vjeroučiteljima, organizirao je u četvrtak, 27. rujna 2018. godine, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu euharistijsko slavlje za splitske srednjoškolce i njihove profesore prigodom početka nove školske godine.

Na svetoj misi koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem, sudjelovalo oko 400 srednjoškolaca i njihovih profesora. Vjeroučitelji Jasmina Kvasina-Dragičević i Jerko Stipica iz Srednje tehničke prometne škole u Splitu pripremili su svoje učenike za čitanje te prinos darova s molitvom vjernika. Molitve su bile izraz učeničkih potreba za Bogom u svakodnevnim izazovima kroz školsku godinu. Slavlje je vrlo skladnim pjevanjem uveličao solinski Papa bend s voditeljicom Majom Štrk.

Fotogalerija: Ivana P./Silvana BC

Svoju homiliju mons. Barišić započeo je slikom jata ptica koje ide prema zajedničkom cilju te naglasio kako svaka ptica u jatu, premda uskraćena za inteligenciju kakvu ima čovjek, brine o ostalima vodeći računa da sve stignu na cilj. Zatim je povezao misao s porukom iz Pavlove poslanice Korinćanima o ljubavi kao drugoj dimenziji inteligencije kojom se ne rješavaju matematički zadatci, nego životu daje smisao, ljepota i dubina. Čemu talenti za jezike, nastavio je nadbiskup, ako zakaže jezik ljubavi? Stoga treba inteligenciju uma staviti u suodnos s inteligencijom srca, živjeti solidarnost u učionicama jer je to put istinskog zadovoljstva. U konačnici, to je jedini put susreta s Isusom, put prema vječnoj Ljubavi. Lijepim porukama i poticajnim mislima za novu nastavnu godinu nadbiskup je zaključio svoje razmišljanje.

Riječi zahvale Bogu, nadbiskupu, vjeroučiteljima, profesorima, ravnateljima te posebno mladima koji su pobožno sudjelovali na svetoj misi na kraju euharistijskog slavlja uputio je predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš. Izrazio je zadovoljstvo što su već niz godina ovom susretu domaćini franjevci iz samostana i crkve Gospe od Zdravlja u Splitu, koji su i ovoga puta bili mladima na raspolaganju za svetu ispovijed te svima zaželio uspješnu školsku godinu.

 

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.