Predstavljena knjiga Marija Žuvele „Uspjeh i smisao“

U petak 24. rujna, u župnoj crkvi sv. Petra ap. u Kaštel Novom, u sklopu trodnevnog seminara duhovne obnove pod nazivom Tabgha, održano je predstavljanje devete knjige vjeroučitelja Marija Žuvele „Uspjeh i smisao“. Knjigu su predstavili: župnik don Darijo Čorić, Anamarija Botić i sam autor.

Na samom je početku predstavljanja Anamarija Botić kazala kako nam knjiga pokušava rasvijetliti i produbiti pojmove uspjeha i smisla budući da danas imamo brojne krive predodžbe o njima. Istaknula je da je u ljudskoj prirodi univerzalno prisutna čežnja za srećom, ali je problem što je nerijetko tražimo tamo gdje je najlakše gubimo ili gdje se ona najmanje nalazi. Paradoksalno zvuči, ali i uspješni ljudi mogu imati besmislen život.

Živimo u doba globalne diktature relativizma, u kojoj se laž može progurati kao istina i istina kao laž. Iako danas imamo jako puno znanja, malo je mudrosti i upravo je to ono što nam nedostaje. Najveća mudrost nije neka apstraktna spekulacija već konkretna ljubav u konkretnoj situaciji  i to je ono što daje smisao svemu. Najveća ljubav dolazi od Boga i Bog sam jest ta ljubav, što pokazuje da je sav naš uspjeh i smisao u dubokom suodnosu s njime, ali jednako tako i drugim ljudima kazala je Anamarija.

Mario Žuvela je kazao da je ova knjiga o svemu onome što čovjek jest, ali se ne vidi. Priupitao se koliko dobro poznajemo sebe. Tko od nas može reći: Poznajem svoju dušu? Koliko poznajemo život i ljude oko sebe? Tek u lijepim trenucima, ali i u trenucima povreda kad osjetimo neku bol otkrivamo to nešto što u nama postoji, ali ne možemo odrediti. A to je naša duša.

Postoje dvije želje koje svaki roditelj ima za svoje dijete. Svaki roditelj želi da njegovo dijete uspije i da ima smislen život. Bog to želi i od nas. Neće majka sinu završiti školu, pronaći djevojku za udaju, naći posao i srediti život. To dijete mora samo napraviti. Majka će uvijek biti pomoć i podrška na tom putu. To je jednako Bog nama. Ova knjiga donosi različita načela koja nam mogu biti putokazi na tom putu. Na različitim područjima, u različitim izazovima i u svjetlu Božje riječi, kazao je Žuvela.

Don Darijo Čorić je govoreći o knjizi kazao da je današnji svijet izokrenuo one prave i univerzalne vrijednosti i umjesto da na prvo mjesto stavlja čovjeka, stavlja profit i stvari koje taj profit donose. Rekao je da čovjek današnjice sve više živi život drugoga te je istaknuo kako je to samoubojstvo čovjeka jer tada više ne živi život koji mu je Bog dao, a Bog je svakoga od nas učinio originalima.

Ova knjiga će vratiti samopouzdanje, dostojanstvo i uzdignuti čovjeka da vrednuje samoga sebe u pravom smislu te riječi, a više od svega pomoći pojedincu razlikovati ono bitno od nebitnoga koje nam je potrebno da bismo naučili život živjeti punim plućima svjesni tog Božjeg dara.  Svaki čovjek je različit  i upravo ta čovjekova različitost svjedoči Božje bogatstvo i put našeg ispunjenja kazao je don Darijo. Program je glazbeno obogatio VIS „Snaga vjere“ iz Kaštel Novog.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...