Split: Upriličen međunarodni seminar „Slušanje različitih. Kako TCI pomaže u rješavanju konflikata i osjećaja isključenosti“

Svjestan svoje odgovornosti u društvenom okruženju, već osmu godinu za redom Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Ruth Cohn institut za TCI Austrija organizirali su, od 31. kolovoza do 4. rujna u Splitu i Sinju, međunarodni Seminar „Interakcije usmjerene na temu prema Ruth Cohn“ (TCI) iz metodičko-didaktičkih, osobnih i socijalnih kompetencija za svoje nastavnike i suradnike, sveučilišne mentore i druge polaznike s ciljem osnaživanja njihovih kompetencija vođenja u radnom okruženju.

Ovogodišnja tema bila je „Slušanje različitih. Kako TCI pomaže u rješavanju konflikata i osjećaja isključenosti“. Među 35 polaznika iz Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, seminar je pohađalo 12 vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije, Zadarske nadbiskupije i Šibenske biskupije. Voditeljice seminara bile su: Reingard Lange, mag. phil., prof. dr. sc. Jadranka Garmaz i Melanie Mutter, M. A.

Seminar se sastojao od 18 jedinica u trajanju po 90 minuta, a sadržajno je obuhvaćao modele koji opisuju grupnu dinamiku i njezin razvoj. Potom, dinamiku, analizu i rješavanje konflikata u grupama. Obrađivali su se načini eskalacije i deeskalacije konflikata. Radilo se na individualnom stilu ophođenja u konfliktima i ponašanju u konfliktnim situacijama unutar organizacije. Prikazane su metode rješavanja smetnja, konflikata i kriza prema TCI-ju te su posvješćeni duhovni resursi vjeroučitelja kao polazna točka za rješavanje konflikata.

Prema reakcijama sudionika ciljevi su seminara ostvareni. Razlučivalo se i pragmatično pristupalo rješavanju smetnja, konflikata i kriza u radnom okruženju i u procesima učenja unutar grupe; uočilo se kako u okviru vlastite uloge na radnom mjestu pridonijeti zajednici koja uči i raspravama koje se temelje na međusobnom uvažavanju; primjenjivala su se načela društvenog nauka Katoličke Crkve a posebice načelo osobnosti, supsidijarnosti i općeg dobra u izgradnji konstruktivne radne i komunikacijske kulture te u prevenciji konflikata. Na kraju programa sudionicima su dodijeljene potvrde koje izdaje KBF u Splitu a vrijede za napredovanje u zvanje.