Sedmi dan devetnice sv. Dujmu: „Budimo poput sv. Dujma milosrdni u praštanju i prvi u ljubavi”

Sedmog dana devetnice sv. Dujmu, 4. svibnja, svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je župnik Župe sv. Jurja mučenika – Biorine don Miroslav Vidović. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Ante Mateljan i magistar franjevačkih bogoslova fra Siniša Balajić, a pjevao je Zbor franjevačkih bogoslova.

„Više od 1700 godina sv. Duje živi s nama i s ovim gradom te nadbiskupijom, i to najprije kao misionar – apostol – biskup – pastir povjerenog mu naroda Božjega u ovom dijelu ondašnjeg Rimskog Carstva sa sjedištem u Saloni. Od 10. travnja 304., kada je podnio mučeništvo zbog vjernosti Kristu, Dujam nastavlja svoju prisutnost među nama – iako tjelesno odijeljen od nas. Postaje nam blizak i sveprisutan kao nebeski zaštitnik i zagovornik vjernika i građana Salone/Solina, Splita i čitave Splitsko-makarske nadbiskupije”, kazao je don Miroslav u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Iv 13, 16 – 20), don Miroslav je istaknuo kako je Kristov univerzalni poziv upućen svima, dodavši: „Ipak, izabran biva onaj koji izabere Njega, ne samo Isusa gospodina i učitelja, nego i Isusa slugu koji pere učenicima noge i ostavlja nam primjer i zapovijed da i mi činimo tako jedni drugima”. Poručio je i kako „biti sluga poput Isusa Krista” ne znači drugima doslovno prati noge, nego „svugdje, svakome i na svaki način biti poput Krista”. „Djela apostolska govore o nekim mjestima apostolskog propovijedanja, a mi slobodno tim mjestima možemo dodati i Salonu, Rim, Split, Zagreb, cijelu Hrvatsku te Europu – propovijedanje po svim meridijanima i paralelama. Drugo, nitko nije isključen jer Božja riječ nije i ne smije biti rezervirana samo za pojedine, već je za svakoga Radosna vijest spasenja. Služiti poput Krista 'na svaki način' znači služiti drugome riječju utjehe, poštenjem, uljudnošću, milosrđem, osmijehom i molitvom”, objasnio je.

Nastavljajući, don Miroslav je govorio o terminu „apostolsko nasljeđe” poručivši kako tim izrazom „ono biti poput Krista svugdje, svakome i na svaki način dobiva još jednu dimenziju, a to je u 'svako vrijeme'”. „Kristovo djelo spasenja nastavlja živjeti i nakon Njegove smrti i uskrsnuća po Duhu Svetom kojeg nam je On darovao. Kristovo djelo spasenja tako nadživljuje i Petra i Pavla i apostole i Dujma te će nadživjeti i nas. Gospodnja su vremena i vjekovi, a svi mi smo samo trag u tome vremenu. Naš trag će biti i ostati vidljiv u vremenu samo ukoliko budemo drugima poput Krista”, naglasio je.

„Ova devetnica priprave za proslavu blagdana sv. Dujma želi nas podsjetiti na naše duhovno porijeklo i vratiti nas našem korijenu koji je u dlanu Božje ruke. Ovom devetnicom želimo u nama ponovo oživjeti gen Oca nebeskoga čija smo stvorenja i nasljedovati njegovog prvorođenca Isusa Krista. Želimo poput svetog Dujma biti vjerni u vjeri, želimo biti milosrdni u praštanju, želimo biti prvi u ljubavi. Usprkos mogućim odbijanjima pa i progonima, ne žaleći se na 'nikad teža vremena', zajedno sa svetim Dujmom želimo biti poput Isusa Krista svugdje, svakome, na svaki način u vremenu koje nam je darovano”, zaključio je don Miroslav.

Nakon što je župnik don Ante zahvalio don Miroslavu na predvođenju misnog slavlja, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Zatim je uslijedilo koncert mandolinskog sastava „Sanctus Domnio”. Glazbene izvedbe je najavljivala dr. sc. Tea Knez.

Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio osnovano je kao udruga s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja u gradu Splitu 25. lipnja 1991. godine, pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića. Danas je to Društvo u kojem djeluju dva mandolinska orkestra „Sanctus Domnio” i „Anđeli svirači” (stariji i mlađi) kao i razni mandolinski komorni sastavi.