Vatikanska zastava s proslave sv. Dujma izazvala pomutnju među Makaranima

Vatikanska zastava, koja je na krilima balona puštena u zrak na kraju misnoga slavlja središnje proslave Sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita i igrom slučaja doletjela do Biokova izazvala je pomutnju među Makaranima koji su posumnjali da je pao paraglajder.

Naime, HGSS Stanica Makarska je u nedjelju 7. svibnja u 15:27 na dežurni telefon primila dojavu putem službe 112 o palom paraglajderu u litici između sela Kotišina i Makar. Mještani sela Makar primijetili su kako na predjelu Biokova preko kojega obično prelijeću ljubitelji tog sporta, nepomično stoji „krilo“ za kojega se odmah posumnjalo kako se radi o unesrećenom. Na teren je odmah izašlo sedam pripadnika HGSS stanice Makarska te su po dolasku na mjesto viđenja dvogledom pregledali teren i utvrdili kako se radi o instalaciji vatikanske zastave koja je doletjela iz nepoznatog smjera viseći na balonima punjenim helijem. Kako bi se ipak uklonila svaka sumnja je li u pitanju „krilo“ paraglajdera uputili su jedan tim na mjesto „pada“. Za vrijeme dok je tim dolazio do zastave saznali su kako se ipak radi o instalaciji koja je puštena iz grada Splita povodom proslave zaštitnika grada sv. Dujma, piše tako na Facebook stranici HGSS Stanica Makarska. Isto im je u telefonskom razgovoru potvrdio i Ante Kukavica, pročelnik spomenute Stanice. Istaknuo je, također, da su zastavu „spasili“, sigurno dopremili u Makarsku te je pohranili u svojim prostorijama kao trajnu uspomenu i simbol toga događaja. Sv. Duje, zaštitnik grada Splita, na taj se način „poigrao“ te uključio i HGSS Stanicu Makarska u proslavu.

Lijepa tradicija puštanja vatikanske i hrvatske zastave s balonima sa splitske Rive na kraju misnoga slavlja središnje proslave sv. Dujma seže od 2004. godine kada se i počela slaviti Dujmova središnja proslava na splitskoj Rivi. Te je godine u prigodi obilježavanja 1700. obljetnice mučeništva sv. Dujma Splitsko-makarska nadbiskupija organizirala zahvalno hodočašće u Rim. Te dvije zastave puštaju se u zrak za vrijeme pjevanja himne, a znak su pripadnosti i neprekidne povezanosti sa Svetim Ocem, izražavaju domoljubne i vjerske osjećaje.