Proslavljen dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 11. svibnja, proslavio svoj dan i 24. obljetnicu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici.

Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu, predvodio Veliki kancelar KBF-a te apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić. U koncelebraciji su, između ostalih, bili: Veliki vicekancelar KBF-a i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, dekan KBF-a izv. prof. dr. sc. Šimun Bilokapić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, prodekan za znanost prof. dr. sc. Ivan Bodrožić te prodekan za nastavu doc. dr. sc. Ante Akrap.

Čestitajući svim djelatnicima i studentima dan Fakulteta te pozdravivši sve nazočne goste, mons. Puljić je u prigodnoj homiliji govorio o radosti koju bi kršćani trebali svjedočiti u ovom svijetu. Kazavši kako „Isus u evanđelju moli učenike neka 'čuvaju zapovijedi koje im je dao' kako bi 'njihova radost bila potpuna'” (Iv 15, 9-11), mons. Puljić je poručio da se u našem vremenu sve manje govori o radosti i optimizmu. Dodao je i kako su razlozi za pesimistične govore u nepotizmu, alkoholu, nasilju, laži i rastakanju obitelji. Naglasivši kako su se neki filozofi i pisci „hrvali s optimizmom”, mons. Puljić je rekao da „ni u krilu Crkve nije nikada nedostajalo onih koji su se služili 'crnilom pisanja'; nekada s prizvucima 'zgražanja i apokalipse', a drugi put s prizvucima 'tuge i razočaranja'”. Pozivajući studente i profesore Fakulteta da na pesimizam odgovore kršćanskim optimizmom, mons. Puljić je istaknuo: „Kristovo uskrsnuće najjači je izvor kršćanskog optimizma i ključni događaj povijesti i ljudskih sudbina. Uskrsnućem je Krist pobijedio smrt i uspostavio vječnost dana koji ne poznaje ni tame, ni noći. Stoga je sveti Irenej uskliknuo: 'Quomodo vespera, ubi Christus est? Zar može biti noći i mraka tamo gdje je Krist?'. Kršćanski optimizam nije naivnost. On se ne temelji na ljudskim razlozima, na povijesnim ili kulturalnim tekovinama, već na vjeri. Njegov objekt 'nije historia, već metahistoria', tj. područje eshatologije. Budućnost pripada onima koji hrabro gledaju naprijed, onima koje u životu nose ideali i povjerenje u Krista”.

Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je svečani akademski čin u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Osim navedenih crkvenih velikodostojnika te profesora Fakulteta, svečanosti su nazočili i: rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, prof. dr. sc. Jerko Valković (HKS), doc. dr. sc. Davor Vuković (KBF Đakovo) te izv. prof. dr. sc. Zorica Maros (KBF Sarajevo).

Nakon što je dekan Šimun Bilokapić svim nazočnima zaželio dobrodošlicu, pozdravni govor izrekao je i Veliki kancelar mons. Želimir Puljić. Rekavši kako živimo u vremenu stalnog napretka znanosti i tehnologije, mons. Puljić je poručio kako ipak „ta znanost nije kadra pružiti odgovore na posljednja pitanja o životu”. „Crkva u tom vidu ima jednu brzinu više i ne povlači se s pozornice svijeta. Ona neumorno, javno i otvoreno iznosi Isusov nauk koji ima ne samo vjersku, već i općehumanu vrijednost. Tako Crkva pokazuje kako je bila i želi ostati čuvaricom otajstava koje je Bog objavio u Isusu Kristu i njoj povjerio”, nastavio je, istaknuvši kako se u izrečenom otkriva uloga teološkog studija. Dodavši kako niti jedna znanost ne može protumačiti čovjekovu ranjenost koja je u povijesti očita, mons. Puljić je naglasio da kršćanstvo u svom nauku nadilazi tu ljudsku ranjenost i slabost jer nas uči da smo spašena bića. „Poželio bih, poštovani profesori i studenti da vas Duh Gospodnji tako 'zgrabi i preobrazi' da budete kadri mijenjati sebe i svijet oko sebe; posebice putem molitve, slušanja Božje riječi, slavljenja i zahvaljivanja, te podnošenja patnji za Krista Gospodina. Ako vas Duh Gospodnji 'zgrabi', bit ćete usredotočeni na bitne stvari, a ne na prolazne, nevažne i sporedne. Svijet i njegove probleme promatrat ćete 'sub specie aeternitatis', pod lupom vječnosti”, zaključio je. Nazočnima su se obratili i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić koji je istaknuo ulogu KBF-a u promicanju humanističkih i civilizacijskih vrijednosti na Sveučilištu te župan Blaženko Boban koji je kazao „kako su vrijednosti KBF-a dio kršćanskog identiteta naše županije”.

Zatim je dekan Šimun Bilokapić iznio izvješće o radu Fakulteta od prošlogodišnje proslave dana Fakulteta. Na Fakultetu je u tri studijska programa – Integrirani filozofsko-teološki, Preddiplomski teološko-katehetski, Diplomski teološko-katehetski studij – u ovoj akademskoj godini upisano 138 redovitih studenata. Na dva poslijediplomska studijska programa upisano je 26 redovitih studenata. Potom je dekan predstavio mjere poduzete u svrhu upravljanja i osiguravanja kvalitete Fakulteta. Govorio je i o studentima te njihovim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima; nastavnicima i njihovoj djelatnosti; znanstvenoj i stručnoj djelatnosti Fakulteta; mobilnosti i međunarodnoj suradnji te o stručnim službama, prostoru, opremi i financijama. Nakon izvješća, diplome i svjedodžbe dobilo je 35 studenata/studentica te su time postali prvostupnici/prvostupnice katehetike, magistri/magistre katehetike i magistri/magistre teologije. Crkveni akademski stupanj licencijata stekao je Ante Čarić izradivši rad pod naslovom: „Teološka analiza zbornika dalmatinskih klapskih pjesama i klapsko pjevanje iz perspektive nove evangelizacije”.

Prigodom Dana Fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje priznanja, nagrade i zahvalnice studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju. Prva nagrada dodijelila se studentu Anti Čuiću koji je akademske godine 2021./2022. odslušao cjeloviti program prve godine Integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom 4,83. Drugu nagradu je dobio student Stipe Mlikotić koji je u akademskoj godini 2021./2022. odslušao cjeloviti program treće godine Preddiplomskog teološko-katehetskog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom 4,65. Treću nagradu dobila je Antonija Katić koja je odslušala prvu godinu Diplomskog teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom 4,36. Za najbolji seminar pod nazivom „Sinodalni put u Njemačkoj i pokret Maria 2.0” nagrađen je Oliver Marčinković. Najbolja diplomantica na Diplomskom teološko-katehetskom studiju je Mia Novaković s ocjenom 4,44. Petar Paradžik je najbolji diplomant na Filozofsko-teološkom studiju s ocjenom 4,67. Za izuzetno zalaganje iz reda nenastavnog osoblja nagrađen je Željko Jurišić.

Akademski čin uzveličao je pjevački zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „Sveti Anastazije” pod ravnanjem Marka Vrkića, a voditeljica programa bila je Ana Maria Popović.