Na KBF-u održan Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Teologija i medicina pred izazovima promjene spola“

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, u petak 12. svibnja u Velikoj dvorani KBF-a, održan je Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Teologija i medicina pred izazovima promjene spola“.

Pozdravivši sve nazočne, uime Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Goran Kardum je kazao „da Sveučilište podržava ovakve događaje koji potiču promišljanje o važnim pitanjima koja se tiču društva u cjelini“. Pozdravni govor je izrekao i predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak naglasivši „kako je važno da se ovakvoj temi, bez obzira na to što nosi svjetonazorski prizvuk, pristupi profesionalno“.

Skup je otvorio dekan KBF-a izv. prof. dr. sc. Šimun Bilokapić, poručivši: „Crkva je pozvana govoriti o ljudskoj spolnosti – konstitutivnoj snazi ljudske osobe. Jedna od spolnih anomalija je i transseksualizam. Kod transseksualizma se radi o jednoj složenoj slici koja određenom broju osoba uzrokuje poprilične patnje. Nužno je stoga, a to je cilj ovoga skupa, studirati taj fenomen i pokušati razumjeti njegove kliničke aspekte i etičke probleme“.

Prvo predavanje pod nazivom „Kršćanstvo i teorije dvospolnosti od kasne Antike do danas“, održali su prof. dr. sc. Ivan Bodrožić i Doris Žuro, mag. soc. Zatim je uslijedilo predavanje Hermana Vukušića, dr. med. na temu „Rodna ideologija na djelu u Hrvatskoj: mit ili stvarnost?. Treće predavanje pod nazivom „Uloga pedijatara endokrinologa u skrbi za djecu i adolescente s poremećajima diferencijacije spola i rodnom disforijom“, održala je izv. prof. dr. sc. Ivana Unić Šabašov, dr. med, a nakon toga je o „Učinkovitosti i sigurnosti hormonske terapije u postupcima promjene spola“ govorio prof. dr. sc. Mladen Boban, dr. med. O „Anatomiji operativnih zahvata promjene spola“ predavanje je održao prof. dr. sc. Ivica Grković, dr. med.

Nakon rasprave i stanke, predavanje pod nazivom „Tko sam ja – psihologijske odrednice identiteta i srodnih konstrukata“ – održao je prof. dr. sc. Goran Kardum. Zatim je o „Utjecaju krize identiteta na odluke i odabire adolescenata“ govorio izv. prof. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med. Nakon toga je uslijedilo predavanje „U vrtoglavici identiteta: Vrednovanje rodne disforije u svjetlu katoličkog nauka o naravnom zakonu“, a izložio ga je doc. dr. sc. Odilon- Gbènoukpo Singbo. Predavanje na temu „Moralna problematika mogućnosti govora o transseksualnosti“, održala je izv. prof. dr. sc. Zorica Maros. „Od transrodnoga do transhumanoga: Transhumanistička ideja manipulacije prirodom ljudskoga bića oprimjerena u transrodnome“ naziv je predavanja koje je održao dr. sc. Damir Šehić.

Nakon rasprave i stanke, predavanje pod nazivom „Pravna regulacija medicinske promjene spola maloljetnika u članicama Europske unije s posebnim osvrtom na slučaj Kraljevine Švedske“, održala je dr. sc. Vanja Romlin. Izlaganje na temu „Promjena spola i 'pravo na život u drugom rodnom identitetu' maloljetne djece u pravnom poretku Republike Hrvatske“, održala je dr. sc. Danijela Rupčić. Posljednje predavanje pod nazivom „Kanonskopravne odredbe s obzirom na promjenu spola“, izložio je dr. sc. Zdenko Ilić.

Nakon rasprave, skup je svečano zatvoren. Dodajmo i kako su održavanju skupa pomogli: Splitsko-makarska nadbiskupija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja te Splitsko-dalmatinska županija.