Udruga "Iskra svjetlosti" u "Vidljivim tragovima" o skrbi za osobe s intelektualnim poteškoćama

“Statistike pokazuju da više od 90% zaposlenih osoba s poteškoćama i/ili invaliditetom izgube posao već nakon mjesec ili dva.” S tim problemom suočava se Udruga “Iskra svjetlosti”. U TV emisiji “Vidljivi tragovi” Splitsko-makarske nadbiskupije razgovarali smo s dopredsjednicom Udruge “Iskra svjetlosti” Boženom Ljušanin i voditeljicom dramske sekcije Željanom Lažeta.

Prvi dio razgovora emitiran je 25. travnja 2023. na TV Jadran, 28. travnja na Laudato TV i YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije (https://youtu.be/YUYdsniY05g). Drugi dio razgovora (https://youtu.be/F3rBdp_KngE) emitiran je u utorak 16. svibnja na TV Jadran u 20 sati te će biti prikazan u petak 19. svibnja 2023. u 19.10 sati na Laudato TV.

Kad je osnovana udruga i s kojim ciljem?

Udruga „Iskra svjetlosti“ osnovana je 2016. godine s ciljem pomaganja osobama s intelektualnim poteškoćama odrasle dobi (stariji od 21 godinu) koje imaju poteškoće u pronalasku posla, a još više u njegovu zadržavanju. Statistike pokazuju kako više od 90% zaposlenih osoba s poteškoćama i/ili invaliditetom izgube posao već nakon mjesec ili dva. Gubitkom posla, gube i pravo na državne potpore. Zbog toga se mnogi roditelji ne usude upustiti u “rizik” zapošljavanja djeteta i često nemaju priliku biti dio nekog sustava, tvrtke ili zajednice. Osim financijske potpore, gube i osjećaj samopouzdanja, vrijednosti i često se zatvaraju u svoje domove, bez pretjerane socijalizacije, uz već postojeću problematiku od ranije odbačenosti u društvu i nerazumijevanje. Dodatno, osobe s teškoćama i invaliditetom, nakon 21. godine izlaze iz sustava, time gube pravo na dnevni boravak, prisustvo na radionicama, školskim aktivnostima i drugim sadržajima koji su do tada mogli služiti. Gube mjesto za druženje, socijalizaciju, odnosno, izbor gdje će i kako provoditi svoje slobodno vrijeme, kreativno se izražavati, družiti i razvijati: emocionalno, socijalno i fizički.

Kako Udruga djeluje? Koje su radionice zastupljene i kako su organizirane? Koja im je svrha?

Udruga provodi seriju kreativnih radionica pod zajedničkim nazivom “Mali Princ” na kojima svakog ponedjeljka, srijede i petka sudjeluju sudionici udruge. Dostupne su sljedeće radionice: sport, glazbena i likovna terapija, dramska sekcija (gluma), bojanje i izrada magneta, dekupaž tehnika, izrada anđela, zajednička molitva, druženje, šminkanje, kuhanje… a vremenom se uvode nove tehnike, koje se prije svega programom trebaju prilagoditi. Radionice funkcioniraju po sistemu: “korak po korak”, kako bi svaki polaznik mogao od samih osnova, sve do kompleksnijih stupnjeva (koraka) kreirati samostalno neki suvenir, sašiti komad odjeće, izraditi krunicu, otpjevati pjesmu, čak i glumiti ulogu u dramskoj predstavi. Svjesni problematike da osobe s intelektualnim poteškoćama imaju prepreke u svladavanju određenih radnji, ali su i skloni zaboravu, radionice se dijele u nekoliko segmenata u kojima se od prvog do zadnjeg koraka svladava samo nekoliko pokreta ili radnji koje dovode do konačnog rezultata.

Cikličkim ponavljanjem svih razrađenih faza rada neke vještine se automatiziraju, stječe se sigurnost i samopouzdanje, uočava se znatan napredak u govornim i motoričkim sposobnostima. Npr. kod dramske radionice sudionici kod prvog susreta s tekstom igrokaza upoznaju nove sadržaje, šire spoznaju; prepoznaju igrokaz kao vrstu teksta namijenjen glumcima za izvođenje na pozornici. Tijekom različitih faza rada kroz razne dramske igre i vježbe na zanimljiv i zoran način upoznaju se s različitim osjećajima, nauče ih prepoznavati, kontrolirati i kao glumci prezentirati. Usavršava se govorno izražavanje, bolja je artikulacija glasova, uočavaju važnost pravilnog disanja tijekom govora, točnog intoniranja rečenice. Osjeća se napredak i u njihovoj koncentraciji kao i količini sadržaja koje uspijevaju memorirati. Napredak je očit i u kontroliranju različitih ometajućih pokreta kojima su neki štićenici skloni.

Također je važan razvoj socijalnih vještina koje su itekako vidljive i očite već nakon nekoliko sudjelovanja na radionicama kod pojedinaca i grupe. Primijećeno je kako su sudionici međusobno voljni jedni drugima pomagati, družiti se i izvan aktivnosti udruge, podržavaju se, čak i suosjećaju u nekim tužnim, odnosno, sretnim trenucima. Razvija se tako emocionalna povezanost i empatija. Mnogi sudionici uspjeli su naučiti sami dolaziti na radionice iako se u samim počecima to činilo gotovo nemoguće.

Ono što se radionicama želi postići je napredak sudionika. Također želi se omogućiti mjesto na kojem se oni mogu dobro osjećati, znati da negdje pripadaju i kreativno razvijati te, stvarati vlastitim rukama. 

Ostvarujete li kakvu suradnju s drugim udrugama sličnog karaktera ili stručnjacima na tom području?

Naravno. Upravo smo ove godine sudjelovali na Nacionalnim studijskim danima za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom u Topuskom gdje smo predstavili i rad naše udruge. Povezali smo se s udrugama sličnog tipa kao što je Terapijska radionica sv. Josipa Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova gdje gostujemo s našom predstavom ovog mjeseca. Dogovorili smo i suradnju s prof. dr. sc. Ljiljanom Igrić, iznimnim stručnjakom koja tijekom 40 godina pruža stručno-znanstvenu podršku inkluzivnom obrazovanju, spremna je doći nam u goste i održati predavanje i prigodne radionice iz svog bogatog profesionalnog iskustva. Jedna od naših suradnica je i dr. sc. Gina Šparada, psihologinja i teologinja koja će voditi seriju predavanja o emocionalnim kompetencijama. Prvo takvo predavanje bit će priređeno 17. svibnja 2023. u 20 sati u Hotelu Pax – velika dvorana (Put iza nove bolnice 10 c) u Splitu o temi „Uspostavljanje primarnih odnosa s djetetom“. Ciklus od 10 predavanja i radionica, namijenjenih roditeljima, voditeljima udruga, predavačima, profesorima i građanima koji žele poboljšati znanje, naučiti više o roditeljstvu, kao i čuti savjete i primjere iz svakodnevnog života, kako roditelja tako i psihologa. Svrha ovog ciklusa je omogućiti roditeljima i svima koji žele sudjelovati dostupnije informacije, podizanje svijesti i bolje odnose u obiteljima, također poboljšati kvalitetu života. Predavanja su besplatna i prilagođena svim skupinama.

Organizirate li tijekom godine kakva događanja?

Tijekom godine svaka radionica priprema svoju prezentaciju, izložbu, priredbu, izlet...

Svake godine organiziraju se redovite duhovne obnove u trajanju od dva-tri dana. Ove godine duhovnu obnovu za roditelje 23. i 24. lipnja 2023. vodit će fra Josip Ikić. Također organiziramo i godišnja predavanja o ovoj problematici već navedenih stručnih suradnika, ali i ostalih stručnjaka.

Npr. ove godine iznimno imamo veći broj gostujućih predstava, tako da već imamo ugovorene predstave u Splitu, Đakovu, Međugorju, Omišu, a bit će vjerojatno toga i još.

Kako okupljate sudionike?

Cilj je okupiti što veći broj osoba s intelektualnim poteškoćama koje će sudjelovati na kreativnim radionicama i tako imati priliku razvijati se i socijalizirati. Do sada, sudionike smo upoznavali preko njihovih roditelja (najčešće) susretom na terenu (anketiranje) i pozivanjem da dođu na neku od radionica, prvo na upoznavanje, zatim i prilagodbu, sve do toga da mogu sami dolaziti i ostajati na radionicama bez pratnje. Godinama smo ostvarili i neke kontakte koji nam prosljeđuju potencijalne kandidate pa se tako broj sudionika povećava iz godine u godinu. Posebnih kriterija za uključivanje sudionika na radionice nema i gotovo svaki od njih se zadržava u programu sve dok samostalno ne odluči prestati s dolascima. Ono što je Udruzi bitno je da sudionik može sudjelovati u programu i želi biti dio zajednice; samostalno obavljati pojedine radnje, a ako ne može da u pratnji s njim/njom bude barem jedan član obitelji ili asistent kako bi pratili program.

U pripremi je sustav Rad od kuće” trenutačno kao ideja koju je potrebno razviti u sustav u kojem će se onima koji nisu blizu omogućiti sudjelovanje u radu i programu udruge. Program je namijenjen osobama koje zbog udaljenosti, financijske situacije ili drugih čimbenika, nisu u mogućnosti redovito pohađati radionice.

Zašto smatrate korisnim uključenje odraslih sudionika izvan Splita u projekt rada od doma i zbog čega bi to njima koristilo?

Split je znatno veći centar, dobro je prometno pokriven te je moguće organizirat prijevoz sudionika do mjesta susreta, a znatno je lakše osposobiti sudionike za samostalan dolazak. Oni u manjim mjestima su na neki način izolirani, a samo njihovo osposobljavanje za samostalan dolazak je dugotrajan proces, ponekad i neuspješan. Zato je bitno da se i oni osjećaju kao dio naše zajednice, jednako vrijedni i zastupljeni u našim aktivnostima. Dobro organiziranim radom od kuće može se pratiti i njihov napredak, socijalnu uključenost i samostalnost.

Kako se mogu zainteresirani uključiti u rad vaše Udruge?

Postoji više načina kojima se može aktivno sudjelovati u radu i napredovanju Udruge: kroz volonterski program, uvođenje novih radionica, doniranjem (privatne i fizičke osobe), prenošenjem informacije (društvene mreže, usta do usta, preporuka, mediji…), posjetom za vrijeme radionica, posjetom Udruzi. Udruga trenutačno okuplja više od 10 aktivnih volontera i 19 sudionika na radionicama. Volonteri su zaduženi za vođenje i kreiranje programa radionica, vođenje društvenih mreža i stranica Udruge, medije i PR, dok se aktivno radi na stvaranju novih suradnji, sadržaja i poveznica s drugim udrugama, zajednicama, Crkvom, pojedincima.

Kako se financirate?

Udruga se od samih početaka financira isključivo pomoću dobrovoljnih donacija građana i građanskog fonda (Fina Sepa sustav i Stripe) putem kojeg donatori svaki mjesec redovno uplaćuju odabrani iznos. Proporcionalno s porastom broja donatora, rastu i mogućnosti za daljnji razvoj aktivnosti, radionica i povećanje broja sudionika. To nas dovodi do prvog cilja - povećanje broja aktivnih, mjesečnih donatora koji žele podržati rad Udruge, pritom i okupiti sudionike (osobe s IP) koje će pohađati radionice ili biti uključeni u rad od kuće po jednakom programu. Ideja da se proces upisa obavlja direktnim putem (anketiranjem), odnosno u suradnji sa lokalnim župnim uredima, svećenicima ili zajednicama kako bi se olakšao postupak.

Jeste li prisutni na društvenim mrežama?

Jesmo. Instagram: Iskra svjetlosti radionica Mali princ; Facebook: Udruga Iskra svjetlosti; https://iskrasvjetlosti.hr/  

Što su Josipove stanice?

To je zajednica malih, srednjih i velikih poduzetnika, koji dijele katoličke vrijednosti, s ciljem povezivanja, udruživanja i podizanja svijesti o osobama s intelektualnim poteškoćama. Zajedno gradimo portal na kojemu želimo podijeliti iskustva, priče, intervjue, institucije i podršku svima koji se žele informirati i saznati više o ovoj problematici. Želimo zajedno izgraditi zajednicu koja želi svojim radom dodatno pomoći onima koji to ne mogu sami. Cilj nam je uzajamnim pomaganjem ostvariti uspješnu platformu kreiranu za podizanje svijesti građana i pomoć osobama s poteškoćama.