Treća nedjelja došašća, 13. prosinca - Nedjelja Caritasa

Odlukom biskupa, u svim župama na području Hrvatske biskupske konferencije, treću nedjelju došašća proslavit ćemo kao Nedjelju Caritasa. Taj dan na poseban način treba posvetiti molitvi za potrebite, odbačene te one na rubu društva i siromaštva. Također, Nedjelju Caritasa posvećujemo i prikupljanju milostinje za potrebe župnog, biskupijskog i nacionalnog Caritasa u Hrvatskoj.

Caritas Splitsko - makarske nadbiskupije je pastoralna i karitativna ustanova koju je utemeljio Nadbiskup kako bi kroz njeno djelovanje ljubav prema svakoj osobi u potrebi bila konkretna. Caritas naše Nadbiskupije se kroz nekoliko programa pomoći skrbi za više od 3000 osoba u potrebi. Svakodnevno u Caritasovoj pučkoj kuhinji se dijeli oko 100 obroka najpotrebitijim građanima. Uz kuhani obrok korisnici dobiju donirane mliječne proizvode, meso, voće i povrće te razgovor, blizinu i utjehu. Za one koji žive na udaljenim mjestima ili ne mogu dolaziti po topli obrok u blagovalište, osmišljen je program  mjesečnih bonova za hranu u trgovini, a gotovo 400 obitelji se nalazi na programu povremene pomoći kroz organiziranu podjelu paketa hrane, šest puta godišnje.

Također, Caritas dijeli odjeću i obuću koja se odlaže u trezore ispred zgrade Caritasa. Iako se radi o korištenim stvarima, važno je čuvati dostojanstvo čovjeka u potrebi te stoga sve donirao treba biti čisto i uredno. Uz to, za sve što je potrebno djeci brine se dječji Caritas pod nazivom ''Dječji osmijeh''.

Od 2011. godine Caritas vodi Sklonište za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, jedino na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Sklonište je sigurno i povjerljivo mjesto na kojem se uz topli obrok, odjeću i obuću, korisnicima pruža savjetovanje i psihosocijalna podrška dvadeset i četiri sata dnevno. Od rujna 2019. godine s radom je započelo i Savjetovalište u kojem je dostupna besplatna psiho-socijalna pomoć i podrška svim ugroženim i osobama u potrebi.

Kako bi pomogli svima koji su suočeni s teškim zdravstvenim stanjima, Caritas na raspolaganju ima i mali kućni hospicij: bolnički kreveti, invalidska kolica i druga ortopedska pomagala, a svake godine pomaže, pri adaptaciji ili izgradnji stambenog prostora, obiteljima koje žive u neadekvatnim uvjetima.

Za socijalno ugrožene učenike i studente Caritas svake godine dodjeljuje po dvadeset novih stipendija na temelju preporuke župnika, socijalnog statusa obitelji te redovito upisane godine studija. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Centrom za socijalnu skrb provode i program rada za opće dobro. Ovaj program se odnosi na prekršitelje zakona koji su kaznu zatvora do jedne godine zamijenili za humanitarni rad. Uz to, provode i program posebne obveze, kao i projekt M.O.R.E. sufinanciran od strane Europske unije, kroz koji nastoje pružiti podršku maloljetnicima koji su počinili neko prekršajno ili kazneno djelo.

Caritas sudjeluje i u raznim drugim akcijama, poput: dodjela drva za ogrjev, prigodnih blagdanskih akcija, raznih akcija Hrvatskog Caritasa, akcija ''5 za 1'' kroz koju se pet obitelji sa stalnim primanjima zajednički brine o jednoj obitelji u potrebi.

Dodajmo i kako su volonteri srce Caritasa. Dovoljno se, po preporuci župnika, javiti u Caritas na adresi Zrinsko – frankopanska 43 u Splitu kako bi i vi vašim radom sudjelovali u povratku ljudskog dostojanstva svakom čovjeku. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je strateško planiranje za svoje djelatnike, u Vepricu – Svetištu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, na prijedlog Upravnog vijeća nadbiskupijskog Caritasa, ...
Odlukom biskupa, u svim župama na području Hrvatske biskupske konferencije, treću nedjelju došašća proslavit ćemo kao ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić imenovao je Denisa Maslova novim ravnateljem Caritasa Splitsko-makarske ...
Sedmu godinu zaredom Caritas Župe Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu, u subotu 5. prosinca, u salezijanskom oratoriju ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je Okrugli stol „Stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizira Okrugli stol „Stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u ...