U Splitu slavljena grkokatolička liturgija za mir u Ukrajini

U crkvi Gospe od Dobrića u Splitu u četvrtak, 3. ožujka, slavljena je grkokatolička liturgija za mir u Ukrajini. Liturgiju je predvodio o. Zenjo Zastavni, župnik splitske grkokatoličke župe Krista Spasitelja. Obredu su se pridružili i rimokatolički svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije don Ante Žderić, don Jure Vrdoljak i don Ante Mateljan te fra Ivan Čupić, a na molitvu su se okupili i grkokatolički i rimokatolički vjernici te članovi Udruge za ukrajinsku kulturu u Dalmaciji “Cvit”.

„Okupili smo se da, u ova teška vremena za ukrajinski narod i njihovu zemlju koja se nalazi usred jednog od najvećeg razaranja u svojoj povijesti, prinesemo Bogu usrdnu molitvu jer je ona jedino što može pomoći ne samo Ukrajini već i čitavom svijetu koji se ponovno nalazi u velikoj krizi koja može eskalirati i u nešto mnogo gore“, kazao je o. Zenjo u prigodnoj homiliji. „Neki su odlučili okrenuti leđa Gospodu i dignuti ruku na svoga bližnjega. Nije to prvi puta u povijesti ili samo u Ukrajini. Tako je od Adamovih sinova do danas. I prije nego što je rat u Ukrajini započeo on se već odigravao u glavama onih koji su za njega odgovorni i jedini način da se on završi je da završi u tim istim glavama“, kazao je te, pozivajući se na riječi sv. Pavla, istaknuo da nije se nama boriti danas protiv ovozemaljskih vladara, vlasti i država nego se borimo protiv zlih duhova, protiv sinova i oca svega zla. „Stoga mi moramo moliti iskrena i ponizna srca lišena prezira i mržnje da pobijedi dobro i da se ovo krvoproliće završi na korist svih naroda koji u njemu sudjeluju. Molimo da se agresori sjete da smo svi djeca našeg nebeskog Oca te da, kako je Krist rekao, ako nešto činimo svojoj braći - njemu činimo. Molimo da se Kraljevstvo Božje dogodi u srcima onih koji vode sve ratove jer kada Bog u njihovim srcima zasjedne na svoje kraljevsko prijestolje tada više neće biti rata. Zbog toga je molitva važna“, zaključio je o. Zenjo.

Na kraju liturgijskog slavlja župnik je zahvalio svima koji su se odazvali na molitvu i slavlje Gospodina na istom obredu na kojem ga slavi ukrajinski narod koji se trenutno ne može okupljati u svojim crkvama već prošnje upućuju iz podruma i skloništa. Pozvao je okupljene vjernike i sve ljude dobre volje da u narednim danima otvore svoja srca i domove te pruže izbjeglicama koji su već došli i koji će tek stizati sve što ima treba za dostojanstven život u izbjeglištvu.

Splitska grkokatolička župa Krista Spasitelja u Splitu pripada Križevačkoj eparhiji. Biskupija je to Katoličke Crkve koja okuplja katolike bizantsko-slavenskog obreda na području Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije. Naziva se i Grkokatolička Crkva i spada u jednu od 22 Istočne katoličke crkve koje su u punom zajedništvu s Rimskom Crkvom i njezinim poglavarom Papom, a koje su vlastitoga prava (sui iuris) te se u bogoslužju služe jednim od istočnih obreda. Križevačka eparhija služi se bizantskim obredom, tj. obredom grčke ili carigradske tradicije kojega su Slavenima u 9 st. prenijela sveta braća Ćiril i Metod, prevevši ga na staro-crkvenoslavenski jezik. Naziva se stoga i bizantsko-slavenskim obredom. U Križevačkoj eparhiji bizantski se obred služi na starocrkvenoslavenskom, hrvatskom i ukrajinskom jeziku. Trećinu grkokatoličkih vjernika u Hrvatskoj čine Ukrajinci.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije u ponedjeljak 21. studenog dr. sc. s. Kata ...
Svečana dodjela stipendija stipendistima Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije upriličena je 14. studenoga u ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije obilježio je Svjetski dan siromaha, te su u toj prigodi, u ponedjeljak 14. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša primio je, u četvrtak 13. listopada u Nadbiskupskom ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije i ove šk./ak. godine stipendira učenike i studente. Natječaj je otvoren od 27. ...
Dan Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i prvi susret povjerenika župnih caritasa obilježen je u subotu 24. rujna u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša imenovao je g. Slavka Mađora zamjenikom ravnatelja Caritasa ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije od prvoga dana uključio se u akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć ...