×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder old_gallery/fotogalerije/vijesti/bozic_katedrala_2009 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Božićno slavlje u splitskoj prvostolnici

[sigplus] Critical error: Image gallery folder old_gallery/fotogalerije/vijesti/bozic_katedrala_2009 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

U splitskoj katedrali Sv. Dujma svečano božićno misno slavlje predvodio je 25. prosinca splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s više svećenika među kojima je bio prepozit Prvostolnog kaptola mons. Drago Šimundža i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić. Misno je slavlje uzveličao svojim pjevanjem katedralni zbor pod ravnanjem mo. Šime Marovića. "Koliko je Božić vjerski sadržajan i obiteljski drag, toliko je duhovno i društveno doživljajan. Budi duboke uspomene i otvara nove perspektive. Otajstvo je Božića utjelovljenje istinske ljubavi i mira te, zbog toga, toliko blizak i znakovit da je poprimio i opću civilizacijsku ulogu. Tradicionalni je blagdan prijateljskih susreta i čestitanja, događaj koji nas otvara Bogu i čovjeku, u poštivanju tuđe osobnosti i vlastitog dostojanstva", kazao je nadbiskup Barišić na početku svečanoga bogoslužja.U propovijedi se nadbiskup osvrnuo na vanjske znake Božića: jaslice, božićno drvce i vedra pjesma, okićeni izlozi i trgovi, stanovi i crkve, polnoćka i zajednička božićanja, ali i na nutarnje znake: osobno obraćenje i vlastito pomirenje, u istini i pravdi, s Bogom i svojim bližnjim. "Izraziti je znak kršćanske svijesti i kulture, našega duhovnog identiteta koji se stoljećima razvijao i rastao u ozračju anđeoske pjesme na prvoj, betlehemskoj polnoćki: «Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje:» (Lk 2,14). Božić je, doista,  blagdan ne samo vjernika nego na svoj način i svih ljudi dobre volje", istaknuo je splitski metropolita te nastavio: "Nema dvojbe, lijepi su naši božićni običaji, osvjetljenja, pjesme i čestitke. Ne ćemo ih se odricati, ali moramo posegnuti za dubljim smislom njihovih sadržaja. Naime, Božić, kao blagdan Kristova rođenja te simbol božanske istine, ljubavi i mira ima središnju ulogu kako u povijesnom  tako i u našem svakodnevnom životu. Osobnom, obiteljskom i društvenom. Osobna nam je stvarnost sigurno najvažnija. Bog čovjekom posta. Međutim, promatramo li stvari konkretno, vidjet ćemo da se sve spomenute razine između sebe višestruko povezuju".
Nadbiskup Barišić je nadalje istaknuo da je teško "govoriti o izgrađenoj osobi i njezinoj čestitosti bez jasne potpore u obitelji i društvu, kao što je jednako tako uzaludno pomišljati da će nam obitelji i društvo biti izgrađeni i moralni ako mi kao pojedinci to nismo. Ako se u nama ne rodi novi čovjek. U toj su nam stvarnosti i povezanosti osobna, obiteljska i društvena svijest i praksa, etička izgrađenost i moralna odgovornost itekako važne, na svim razinama. Novi čovjek - obitelj, društvo su središnje poruke i pouke, dar Betlehemskog djeteta svima nama". Osvrnuvši se na brojne poteškoće koje nova vremena stavljaju pred nas, pred našu mladež i mladu državu, pred kršćanski brak i naše obitelji; koliko zbog velikih povijesnih promjena i opasnih komercijalnih ponuda, toliko zbog čestoga zanemarivanja temeljnih duhovnih i društvenih istina i vrlina - nadbiskup je naglasio da nam je u novoređonom, Bogočovjeku, darovan siguran ključ kako za osobne i obiteljske tako i za društvene i svjetske probleme "jer  Betlehemsko nam Dijete dolazi svima zajedno, i svakomu posebno. Svojom nas prisutnošću potiče na važnost i značenje naše uloge na duhovnom i materijalnom području, pri čemu su humanost i odgovornost, odnosno naša vjera i moral veoma važni. To više što je čovjek po naravi moralno, etičko biće. Moralnost nas - svjesni smo toga - ljudski i kršćanski povezuje i izgrađuje, dok nas nemoralnost, kriminal i nasilje dehumaniziraju i ruše".
Mnogi pokazatelji upozoravaju da se s modernim standardima javljaju velike duhovne i društvene kušnje i poteškoće. Ni mi od toga nismo pošteđeni. Dapače, nastavlja mons. Barišić, "svjedoci smo u ovim vremenima, bez ikakva kriterija i pravih vrednota, sve izazovnijeg individualizma i hedonizma iz kojih se rađaju sebične težnje i različite pronevjere, razvratnost i droga, nasilje i kriminal. Čovječe, gdje si? Društvo, kamo ideš, u svojoj skromnoj bliskosti i nenametljivoj ljubavi, doziva, traži i pita nas Betlehemsko dijete. Doziva nas ljude opijene prometejskom svemoći tehnike bez etike i morala; traži nas koji smo od zajedništva pobjegli u narcisoidni individualizam; pita nas koji smo umjerenost zamijenili konsumizmom".
Čestitavši Božić svim vjernicima, nadbiskup Barišić je svoju božićnu propovijed završio naglasivši da je "novorođeno Betlehemsko dijete dar i ostvarenje novoga čovjeka, novih odnosa s Bogom i bližnjima. Snaga ovoga dara osvjetljava naše obiteljsko i društveno zajedništvo. Neka svjetlo i toplina Božića, Boga koji nam posta brat i bližnji bude radost za sve ljude i nadahnuće za svako ljudsko srce. Neka Božje rođenje nađe dom u nama da mu naše srce bude otvoreno i prohodno do bližnjega, na adresi gdje Betlehemsko dijete danas boravi među nama. Emanuele, Bože naš dobro nam došao!"{gallery}old_gallery/fotogalerije/vijesti/bozic_katedrala_2009{/gallery}