Svetkovina Marije Bogorodice u splitskoj katedrali

Prvog dana Nove godine, na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodio je svečano misno slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma u kojoj je dan prije predvodio i misu zahvalnicu. U svojoj propovijedi mons. Barišić osvrnuo se na nekoliko bitnih stvarnosti u čovjekovu životu, na vrijeme, na mir i na odnose koje čovjek gradi, čuva i obogaćuje tijekom života prema Bogu, drugima i prirodi.


 



U vremenu doživljavamo svoj početak i svoj kraj, ono nam omogućuje da se osvrnemo unatrag i pogledamo unaprijed. U kršćanskom promišljanju nije riječ toliko o prošlosti i budućnosti koliko o zahvalnosti, povjerenju i nadi, pojasnio je nadbiskup Barišić. Vrijeme je jedan od izraza Božje dobrote, ono nam je darovano i stoga bi trebalo biti obilježeno optimizmom. U tom svjetlu mi bi se trebali zapitati koje novosti trebamo očekivati. Jedino čega se trebamo bojati je da nam ne oslabi imunitet ljudskosti i solidarnosti a ono čemu se trebamo nadati i na čemu trebamo raditi je novi čovjek.


Jedan drugi Božji dar je i mir. "Cjelokupna melodija ljudskog života je mir. Onaj istinski i dubinski mir je onaj koji nam ispunjava srce, dušu i savjest a kojeg Bog dariva svakom čovjeku", rekao je mons. Barišić.  Svojim mislima dodao je i riječi pape Benedikta XVI koji je savjetovao čovječanstvo da ukoliko želi njegovati mir treba čuvati sve stvoreno. Cjeloviti mir tako uključuje odnose među ljudima i one unutar obitelji, odnose s Bogom ali i prirodom. Nadbiskup je istaknuo u tom kontekstu i potrebu da se u odgoj uključi briga za okoliš koja bi trebala proizlaziti iz "humane ekologije, pročišćenog srca i duše." Na kraju svoje propovijedi pozvao je vjernike da zazovu Božji blagoslov, da imaju više nade i povjerenja jedni u druge te da se pomole za cijeli svijet koji bi uvijek i u svakoj prilici trebao promicati i živjeti mir. "Ono što nam ne treba u novoj godini, je stari čovjek", zaključio je svoju novogodišnju propovijed mons. Marin Barišić i čestitao Novu godinu svima vjernicima koju su prisustvovali na ovom misnom slavlju koje je uzveličao i Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.