Na splitskim Pujankama proslavljen blagdan Obraćenja sv. Pavla

U župi sv.  Pavla na splitskim Pujankama svečanim misnim slavljem u ponedjeljak 25. siječnja proslavljen je blagdan njihova zaštitnika i naslovnika Obraćenje sv. Pavla, a svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić u koncelebraciji sa župnikom don Antom Vrankovićem i kapelanom don Davorom Bilandžićem, negdašnjim župnikom don Petrom Kapetanovom-Čondićem i još nekolicinom svećenika. Misno slavlje uzveličao je zbor župe sv. Pavla pod vodstvom Sare Dodig.
U uvodnim riječima mons. Ćubelić je rekao da blagdanu Obraćenja sv. Pavla, koji se na poseban način slavi u ovoj župi, privlači želja da i vjernici trajno doživljavaju svoje obraćenje.  Ukazujući na veliki primjer i uzor sv. Pavla naglasio je kako i župa sv. Pavla po svome župskom životu i aktivnostima može mnogima u Splitu i šire biti primjer i uzor.


U svojoj propovjedi ističući veliki primjer sv. Pavla naglasio je kako svaki svetac nije dobro započeo svoj život, ali ga je svaki dobro završio, naglašavajući kako je to poruka koja dobro pristaje ovom blagdanu koji i nas poziva na obraćenje, jer upravo ovaj blagdan ohrabruje time da su promjene moguće. Prosvjetljenje primljeno po krštenju, raslo je s navikom kroz život, vjeronaukom ili odlaskom na misu te je kršćanski život tako postao navika, istaknuo je mons. Ćubelić i naglasio kako bi volio da ovaj blagdan potakne prosvjetljenje kako ne bi bili robovi, nego slobodni, Božji ljudi. Dodaje i kako je jasno da kršćanska kultura postaje navika kada živimo u narodu koji je baštini 14. stoljeća, ali naglašava da su svi pozvani na veliko dostojanstvo života: "Nismo pozvani da se borimo samo sa sitnim problemima u horizontali, nego za više stvari, pozvani smo na svjedočanstvo onoga koji je Kristovom radošću promijenio svijet, jer primjeri privlače na putu obraćenja." Te je dodao: "Ni nas propovjedi ne mogu obratiti kao što se ni djeca ne mogu odgajati samo riječju. Promjene uzrokuju događaji svjedočanstva kad svojim životom svjedočimo drugima. Nemojmo se zavaravati da možemo propovijedati jedno, a živjeti drugo, ili da u obitelji roditelji od djece mogu očekivati jedno, a živjeti nešto posve drugo. Nastojimo se obratiti ovim događajem i blagdanom da postanemo propovjednici Božje radosne vijesti, jer nismo pozvani da prospavamo život, nego da mijenjamo svijet, uvijek na bolje!" - zaključio je je mons. Ćubelić.


Župnik don Ante Vranković tom se prigodom zahvalio svima nazočnima, osobito onima koji svojim dugogodišnjim angažmanom potpomažu rad župe sudjelovanjem u župskom pastoralnom vijeću, zboru, brojnim aktivnostima koje ova župa provodi i organizira, osobito na njihovoj ustrajnosti i doprinosu župskom životu.