Župa sv. Margarite dj. i mč. - Bristbrist sv margareta nova

Adresa: 21335 Podaca
Telefon: (021) 629-255

Facebook stranica župe: Župa sv. Margarite dj. i mč. - Brist

Župnik: fra Bono Bilić, OFM

Raspored sv. misa


Kroz cijelu godinu nedjeljom je sveta misa u župnoj crkvi u 11.00 sati.

Radnim danom u 10.00 sati.

Povijest

Župa je u starini pripadala Podaci. Godine 1780. postala je samostalnom. Župu je nekada posluživao župnik iz Podaca, a već dugo vremena poslužuje je župnik iz Graca. Župa se u prošlosti sastojala od dva veća naselja. Selo je bilo smješteno na padinama brda, a Kraj na morskoj obali. Današnji Brist je jedno naselje, koje je smješteno na morskoj obali. Brist se u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1571. godine u jednoj odluci dužda Moceniga. Selo je postojalo i prije toga vremena, što potvrđuje jedan veliki stećak u obliku sanduka kod zaseoka Kačići.  

Župna kuća počela se graditi za župnikovanja fra Danka Glibotića 1993., a dovršio je novi župnik fra Marko Bitanga 2001. godine. Jedan od glavnih pokretača njezine gradnje bio je Vedran Miošić. Župnik stanuje u samostanu u Zaostrogu.

Matične knjige R od 1780. do 1878.; U od 1825. do 1924, nalaze se u ŽU Gradac, gdje se nalazi i Stanje duša iz 1870. godine. Nepotpuna godišta parica R, V i U od 1818, do 1939. nalaze se u NAS.

Godine 1938. u župi je bilo 650 duša. a 2001. godine bilo ih je 494.

Crkve

brist sv margareta nova1. Današnja župna crkva Svete Margarite sagrađena je u sredini sela, nedaleko od morske obale, 1870. godine. To je jednobrodna kamena građevina s apsidom. Pročelje je ukrašeno kamenom rozetom i zvonikom s visokim piramidalnim završetkom. Crkva je obnovljena 1972. godine. Glavni oltar sa svetohraništem je od mramora. U crkvi postoje i dva pokrajna mramorna oltara. Jedan je posvećen Gospi i na njemu je Gospin kip s djetetom Isusom u naručju. Na glavama su im srebrene krune. Drugi je oltar posvećen sv. Margariti i na njemu je njezina slika iz 18. stoljeća. Na zidu je slika sv. Ante iz 1940. godine, rad Gabrijela Jurkića. Ispred crkve u crkvenom dvorištu godine 1960. postavljen je brončani kip velikog mještanina fra Andrije Kačića Miošića, rad Ivana Meštrovića.. Na vanjskom istočnom zidu crkve postavljena je 1940. godine spomen ploča fra Andriji Kačiću Miošiću.  

brist sv margareta stara2. Stara župna crkva Svete Margarite sagrađena je 1751. godine na mjestu starije crkve, koju su prema svjedočanstvu fra Andrije Kačića Miošića sagradili Bilopavlovići, kad su došli iz Bijelog Polja i nastanili se u Bristu. Tu staru crkvu spominje i makarski biskup fra Marijan Lišnjić u svom izvještaju iz 1672. godine. Od nje je ostala samo apsida koja je ugrađena u crkvu iz 1751. godine. Crkva je pod državnom zaštitom kao spomenik kulture od 1966. godine. Crkva je 1986. godine obnovljena zaslugom iseljenika Ivana Miošića, kojemu je 1987. godine postavljena iz zahvalnosti spomen ploča. U apsidi su grobovi Kačića iz 18. stoljeća.

brist sv ante3. Crkvica Svetog Ante Padovanskoga na morskoj obali podignuta je 1807. godine. To je zavjetna crkvica plemena Miošića. Crkva je sagrađena na temeljima kapele iz 16. stoljeća. Crkvica je obnovljena 1988. godine. Postavljen je novi betonski krov i nova žbuka. Glavne novčane troškove podmirila je obitelj Ljubomira Miošića, a vjernici iz mjesta doprinjeli su svojim dragovoljnim radom. 

4. Crkvica Svetog Ivana Krstitelja u Grčeniku sagrađena je 1900. godine na mjestu gdje je nekada bila crkva Sv. Ivana. Kada je Grčenik poslije potresa 1962. godine bio posve napušten i crkvica je bila prepuštena zubu vremena i poslije toga posve se urušila. Crkvu su posluživali župnici iz Pasičine, koja je također opustjela. Ante Pećar s nekolicinom svojih sumještana iz Brista pokrenuo je akciju njezine obnove. Materijal je prebačen helikopterom SFOR-a iz Ploča na zamolbu pločanskog gradonačelnika Ante karamatića. Crkvica je potpuno obnovljena 2002. godine i u nju su vraćeni obnovljeni kip sv. Ivana i križ, što su ih vjerni Brišćani čuvali u crkvi Sv. Margarite. Bilo iz Brista ili Staševice do crkve treba putovati oko tri sata hoda.

5. Usputne kapelice. Na području župe ima nekoliko usputnih kapelica. Gospe od Zdravlja na vrhu Međidoca, oko 700 metara nadmorske visine. Podignuta je od betona na kamenoj litici i u njoj nema nikakvog svetog znaka. Druga je Gospe od Milosrđa na Zakladnici. Kapelica je podignuta od kamena na litici s presvođenim kamenim krovom. Nalazi se također na vrhu od 700 metara nadmorske visine. U njoj je kameni reljef na kojemu je uklesan na slabom talijanskom natpis: «La Madona dei Andelli 1776.» Prema tome to bi bila kapelica Gospe od Anđela. Kapelica Gospe od Anđela na Blatnicama, kod izvorske vode. Sagrađena je oko 1890. godine. Godine 1946. je srušena radi uređenja spremišta za vodu. Godine 1996. kapelica je ponovno podignuta zauzimanjem nekolicine mještana. U njoj je Gospin kipić s dva anđela.

Statistika

2015. godina

 Krštenja 4
 Prvopričesnici -
 Krizmanici -
 Ženidbe 2
 Sprovodi 6