Župa sv. Petra ap. - Cista Provocista provo sv petar

Adresa: Sv. Petra 1, 21256 Cista Provo

Župni mobitel: 092 394 9705

E-mail: [email protected]

Upravitelj župe: don Ratomir Vukorepa

Raspored sv. misa

Nedjeljom u župnoj crkvi u 10.30 sati

Radnim danom sveta misa je u 17.00 sati.


Povijest

Župa Cista Provo sve do 1987. godine bila je zajedno s Cistom Velikom u sastavu jedne župe pod nazivom Cista. Cista Provo, nekada Prhovo, smještena je na raskrižju putova Imotski – Trilj, Aržano – Šestanovac i razvila se u lijepo zagorsko središte s raznim trgovinama, gostionicama i bankovnim podružnicama. U materijalnom pogledu mjesto je znatno napredovalo poslije Drugog svjetskog rata, kada su mnogi seljani otišli na rad u zapadnoeuropske zemlje i svoju ušteđevinu uložili u gradnju novih kuća oko cestovnog raskrižja.

Župnik don Bogoslav Bartulović, za vrijeme svoga župnikovanja u Cisti (1973.-1987.), pripremao je župu za osamostaljenje i sagradio je kod crkve novu župnu kuću u kojoj se i nastanio kao prvi župnik samostalne župe. Blagoslov nove župne kuće i proglašenje samostalne župe Cista Provo, kao i imenovanje don Bogoslava Bartulovića prvim župnikom nove samostalne župe, obavljeno je 5. srpnja 1987. godine u nazočnosti nadbiskupa Franića i velikog broja vjernika, koji su oduševljeno pozdravili taj događaj.

Župne matične knjige sve do osamostaljenja župe zajedničke su sa Cistom Velikom. Iseljavanje je i ovdje ostavilo duboke tragove.

Godine 1938. u obje današnje župe živjelo je 2.750 duša. Godine 2001. Cista Provo je imala 525 stanovnika.

Crkve

cista provo sv petar1. Župna crkva Svetog Petra Apostola nalazi se pored glavne ceste Trilj – Imotski. Sagrađena je od klesanog kamena za župnikovanja don Rade Rilova 1914. godine. Najzaslužniji za gradnju crkve bio je mještanin, trgovac i glavar, Stipe Madunić. Crkva je s apsidom duga 19 i široka 11 metara. Zvonik na jedan kat i završnom piramidom sagrađen je 1963. godine, za župnikovanja don Ante Jurića. Glavni oltar s kipom sv. Petra izrađen je u Tirolu, u radionici Morrder u Urlih Grödenu. Na desnoj strani lađe nalazi se Gospin oltar, a na lijevoj oltar sv. Stjepana. To su drveni oltari, također, izrađeni u Tirolu. Župnik Bartulović uložio jer znatna novčana sredstva, prikupljena od mještana, za nutarnje uređenje crkve i za njezin inventar.  

2. Kapelica Svetog Marka Evanđelista sagrađena je 1971. godine na Gradini iznad zaselka Šitumi. Kapelica je izvana duga 2,30 i široka 2 metra. Na oltaru je križ, poklon Ante Šituma Getića. To se mjesto od davnine smatralo svetim i tu se obavljao blagoslov polja na blagdan sv. Marka.

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 7
 Prvopričesnici 11
 Krizmanici -
 Ženidbe 4
 Sprovodi 12