Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Obilježavanje Godine svetog Josipa na splitskom Mertojaku

 

Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku obilježit će Godinu svetog Josipa misnim slavljem u srijedu 9. lipnja u 19 sati na otvorenom, u parku pokraj crkve sv. Josipa. Misno slavlje predvodit će generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Prije mise je u 18.30 sati pobožnost i krunica sv. Josipu.

Hrvatski sabor proglasio je svetog Josipa na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. zaštitnikom Kraljevine Hrvatske: „Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.“

Hrvatski biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. potvrdili su da je ta odluka i dalje na snazi „jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta…“ Kao trajan spomen na tu saborsku odluku, 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je i blagoslovljen reljef svetog Josipa, rad kipara Šime Vulasa. Na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008., sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske.