Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Proslava Velike Gospe u pojišanskom svetištu u Splitu

 

Svake godine svetkovina Velike Gospe tradicionalno se svečano slavi u svetištu Gospe od Pojišana, zavjetnom marijanskom svetištu grada Splita.

Na svetkovinu Velike Gospe ponedjeljak, 15. kolovoza sv. mise u svetištu pred čudotvornom zavjetnom slikom Gospe od Pojišana (iz 13. st.) su kroz jutro u: 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Za vrijeme mise u 10 sati čudotvorna Gospina slika prenosi se iz svetišta u Katedralu gdje će biti misa u 11 sati, a slika ostaje izložena u katedrali na štovanje vjernicima do 18 sati.

Središnja proslava svetkovine Velike Gospe započinje u 18 sati zavjetnom procesijom sa slikom Gospe od Pojišana od splitske katedrale ulicama: Hrvojevom, Kralja Zvonimira, Pojišanskom do svetišta Gospe od Pojišana, gdje se na otvorenom ispred Svetišta u 19 sati nastavlja središnje euharistijsko slavlje koje predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša uz koncelebraciju svećenika grada Splita.

Za vrijeme procesije Ulica kralja Zvonimira i Pojišanska ulica biti će zatvorene za promet i regulirane od strane policije.