Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Posveta oltara i blagdana Gospe Ružarice u Malom Prologu

 

Početak mjeseca listopada od velike je važnosti za život Crkve jer se u tom mjesecu kroz listopadsku pobožnost tješnje sjedinjujemo s Gospodinom po zagovoru Blažene Djevice Marije. Za Župu Sv. Nikole biskupa Otrić-Struge početak mjeseca listopada posebno je važan jer župna zajednica taj dan slavi svoju zaštitnicu Blaženu Djevicu Mariju od Krunice, u našem narodu poznatu kao Gospa Ružarica.
Obično se ovaj blagdan slavi 7. listopada, ali Župa Sv. Nikole biskupa ovaj dan već dugi niz godina slavi u prvu nedjelju u listopadu u crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Malom Prologu. Spomenuta crkva izgrađena je još 1900. godine zajedno sa župnom kućom.
Tako će ove godine proslaviti ovaj blagdan u nedjelju 2. listopada 2022. Posebnost ovogodišnjeg slavlja je posveta oltara koji je postavljen u posljednjem preuređivanju crkve. Posvetu oltara za vrijeme misnoga slavlja u 10 sati izvršit će, po ovlasti oca nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, biskupijski vikar za kler Splitsko-makarske nadbiskupije don Zvonimir Mijić. Uz posvetu oltara bit će i blagoslov novopostavljenoga križa u samoj blizini crkve.