Župa sv. Josipa - Dugi Ratdugi rat sv josip

Adresa: Trg sv. Josipa 2, 21315 Dugi Rat
Telefon: (021) 734-599

Facebook stranica župe: Župa sv. Josipa Dugi Rat

Župnik: don Božo Ćubelić

Raspored sv. misa

ZIMSKI RASPORED (od 15. rujna do 15. lipnja)

Nedjeljom u 9.00, 11.00 i 18.00 sati.
Radnim danom svete mise su u 17.00 sati.


LJETNI RASPORED (od 15. lipnja do 15. rujna)

Nedjeljom u 8.00, 10.00 i 20.00 sati.
Radnim danom svete mise su u 8.00 sati.

Povijest

Dugi Rat se počeo naseljavati poslije Prvoga svjetskog rata, nakon izgradnje tvornice karbida, današnje tvornice ferolegura. U dvorištu tvornice je 1924. godine otvorena bogomolja, kojom je upravljao dućki župnik jer se nalazila na području župe Duće, i u njoj za stanovnike novog naselja održavao bogoslužje. To je trajalo do 1951. godine, kada je Mjesni narodni odbor, predvođen komunističkom partijom, donio odluku o zatvaranju bogomolje. Župnik don Jure Naranča Stariji tražio je od nadležnih vlasti dodjelu terena za novu crkvu, ali komunistička vlast za to nije imala sluha, pa nije ni odgovarala ne njegova traženja. Naselje se stalno povećavalo doseljenjem novih vjerničkih obitelji, posebice iz poljičkih i drugih zamosorskih sela, čiji su predstavnici više puta molili nadbiskupa Franića da im osigura kakav-takav bogoslužni prostor. Te su se želje počele ostvarivati tek 1980. godine, kada je Nadbiskupija dobila novčana sredstva od dobrotvora iz Njemačke te je krajem srpnja iste godine kupljena prostorija bivše pekarnice Vladimira Biškića. Odmah se pristupilo uređenju prostorije za župnu bogomolju. Dana 17. prosinca 1980. godine osnovana je župa Svetog Josipa u Dugom Ratu, a za prvoga župnika imenovan je don Mate Čulić. Dana 9. kolovoza 1981. bogomolja je bila svečano blagoslovljena. Imala je 120 četvornih metara.  

Župna kuća nalazi se uz crkvu. Kada je kupljena bivša pekarnica, u isto je vrijeme kupljen dio susjedne kuće u koju se smjestio župnik i župni ured. Kasnije je kupljeno i prizemlje iste zgrade i tako je župa dobila u središtu mjesta sve potrebne sadržaje za obavljanje pastoralne djelatnosti.

Matične knjige počele su se voditi 1981. godine. Župa je 2001. godine imala 2.855 stanovnika.

Crkve

dugi rat sv josipŽupna crkva Svetoga Josipa nalazi se u središtu gradića Dugog Rata. Podignuta je na mjestu prvotne župne bogomolje. Radovi su započeli 1989. godine prema projektu inženjera Tomislava Nogolice iz Metkovića i Vladislava Ljolje iz Splita, koji je vodio radove. Crkva je podignuta 1990. godine i poslije toga nastavljen je rad na njezinom uređenju. Zvonik je na preslicu za dva zvona s križem od specijalne legure visokim 3 metra. Građevina je od armiranog betona, izvana obložena kamenom. U crkvi je betonski kor za pjevače. Oltar prema puku izrađen je od bijeloga kamena u obliku sarkofaga. U crkvi je umjetničko drveno Raspelo od hrastovih komada. Križ je visok 5, a Raspelo 3 metra, rad ak. kipara Kažimira Hraste. Na zidovima je 15 postaja Križnog puta, koje su izrađene od petnaestorice renomiranih umjetnika, svaku je postaju izradio drugi umjetnik. Crkva je duga 14,14, a široka 12,35 metara. Po dužini crkva je ostala nešto kraća, jer nije bilo mogućnosti da se dobije susjedni teren i crkva produži.

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 17
 Prvopričesnici 28
 Krizmanici 44
 Ženidbe 6
 Sprovodi 6