Susret nadbiskupa Barišića s voditeljima i predstavnicima molitvenih zajednica u Nadbiskupiji

U povodu skorog početka seminara "Novoga života u Duhu Svetomu" upriličen je susret splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića s voditeljima i predstavnicima molitvenih zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u utorak 28. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. To je susret u sklopu inicijative osnivanja koordinacije molitvenih zajednica obnove u Duhu Svetomu Splitsko-makarske nadbiskupije.




Na susretu se okupilo tridesetak voditelja, predstavnika i duhovnika petnaest molitvenih zajednica ("Sveti Jeronim" s Kamena, "Sveti Lazar" iz Kaštel Kambelovca, "Gospa od Anđela" iz Trogira, "Božansko Milosrđe" iz Omiša, "Novo rađanje" sa splitskih Škrapa, "Dobri Pastir" s Klisa i iz Kaštel Gomilice, "Mirjam" iz Splita, "Otvorene ruke" iz Splita, "Sv. Tereza Avilska" s Kamena, "Kman" iz Splita, "Kman kućna grupa", "Sveti Josip" iz Splita, "Kraljica Anđela" s Neslanovca i "Sv. Leopold Bogdan Mandić" iz Rudina) koje zajedno okupljaju više stotina pa i do tisuću vjernika različite dobi koji žele svoje kršćanstvo živjeti dublje, u zajedništvu s Kristom i Crkvom. Nakon što je nadbiskup izrazio svima dobrodošlicu, pozdrav nadbiskupu u ime svih voditelja i predstavnika uputio je Lordan Ljubenkov. Zahvalivši nadbiskupu na gostoprimstvu i podršci naglasio je da molitvene zajednice i njezini članovi žele iskazati jedno zajedništvo i ljubav, predanost i poslušnost mjesnom ordinariju, Crkvi i Gospodinu. U tom je svjetlu uručio nadbiskupu prigodni dar, sliku Gospe Guadalupske - koju se još naziva Gospa evangelizatorica - s potpisima svih voditelja i duhovnika molitvenih zajednica obnove u Duhu Svetomu Splitsko-makarske nadbiskupije, kao i dokumentarni film o toj čudesnoj slici Gospe Guadalupske - Aheropiti.
U predstavljanju rada, strukture i poslanja zajednica očitovala se različitost karizmi zajednica, osobito skrb za one marginalizirane: siromašne, bolesne, napuštene, ovisnike, pa onda i za one s posebnom ulogom u obitelji i društvu: očeve i majke, djecu i mlade, političare i sportaše. Koliko god je važno zajedništvo i zajednički razvitak podcrtana je potreba formiranja u vjeri pojedinca u susretu s Kristom u molitvi, u Svetom pismu i euharistiji te u katehezi i drugim načinima pouke. Za to je važno vodstvo od strane crkvenih autoriteta, povezanost i suradnja sa župnicima u župama u kojima djeluju. Iako su različiti razlozi zbog kojih su pristupili određenim zajednicama, posvjedočili su kako im je ona promijenila život, kako su pronašli smisao života. Iz tih molitvenih zajednica, koje okupljaju i po tri naraštaja jedne obitelji, iznikli su brojni brakovi - mnogi su se supružnici upoznali u toj zajednici, neki su prepoznali svoj misionarski poziv, a neki duhovno zvanje: biti svećenik, redovnik ili redovnica. Zapravo cilj ovih molitvenih okupljanja isti je kao i Nove evangelizacije: pojedinca dovesti do osobnog susreta s Isusom. Stoga je potrebna nova evangelizacija - nova u žaru, u snazi u metodi. Da bi toga bilo i ubuduće našem su dobu potrebni svjedoci, govorili su to papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., a naglašeno je i više puta tijekom susreta koji je nazvan "povijesnim susretom u nadbiskupiji".
Nadbiskup Barišić  je s pozornošću slušao njihova svjedočanstva i iskustva te im je zahvalio na otvorenosti, iskrenosti i ljubavi za Crkvu. Njihove različite djelatnosti vidi kao bogatstvo različitosti darova Duha Svetoga, koji je rodio Crkvu. Važno je Duhu Božjemu dati prostora da se ne bi molitvene crkvene zajednice pretvorile u humanitarne udruge. U tom je surječju naglasio važnost njihove povezanosti sa župom i župnicima te formiranja kao pravih kršćana/kršćanki. Podsjetio je na nedavno izgovorene riječi Svetoga Otaca Rimskom kleru: da je najveći dar Duha Svetoga svećeništvo, redovništvo te je u tom svjetlu nadbiskup kazao da nema svećenika koji nije karizmatik. "Opasnost svima nama je da živimo tihu šizmu, kako u obitelji tako i u Crkvi. Izvana sve izgleda u redu, a iznutra je nered", kazao je nadbiskup upozorivši na još neke poteškoće u Crkvi kao što je: prisutnost vjerničke nepismenosti - analfabetizma - u Crkvi i njezinim članovima, potom djetinjaste vjere i sl. "Vaše zajednice trebaju biti u službi opismenjavanja, stjecanja znanja ali i vjerskog iskustva, obraćenja i obnove u Duhu Svetomu. Crkva i suvremeni svijet nisu dva paralelna hoda koja nemaju ništa jedno s drugim nego ona koja se prožimaju. Crkva djeluje u suvremenom svijetu te smo i mi pozvani ne bježati od svijeta nego u njemu dati svoj kršćanski obol", naglasio je nadbiskup. Pozvao ih je da se ne umore na tom putu preispitivanja sebe u susretu s Riječi Božjom te da im ovo vrijeme korizme, vrijeme obraćenja bude blagoslovljeno i plodonosno.
Potom je uslijedio agape s nadbiskupom, a cjelovit susret snimala je ekipa iz vjerske emisije "Radosna vijest", koja se emitira na TV Dalmaciji četvrtkom u 20.15 sati te u repriznom terminu subotom u 19 sati.
Cilj ovoga pothvata je, po uzoru na isti projekt realiziran u Zagrebačkoj nadbiskupiji, strukturno organizirati djelovanje vjernika aktivnih u molitvenom vjerničkom životu karakterističnom za Obnovu u Duhu Svetome. Ovaj pokret molitvenih susreta, zajednica i grupa, koji je krovno organiziran kroz Međunarodnu Službu Katoličke Karizmatske Obnove sa sjedištem u Vatikanu (International Catholic Charismatic Renewal Services ICCRS), u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji djeluje u više župa i nedostaje mu povezanost. U njemu se iskustvo obnove života i goruće vjere odvija u osobnom susretu s Bogom ili na razini okupljanja molitvene grupe, no duhovni je rast nemoguć bez aktivnoga sudjelovanja u liturgijskom i sakramentalnom zajedništvu s Crkvom. Rad na koordiniranju djelovanja vjernika uključenih u tu duhovnost u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji započeo je susretom predstavnika i svećenika (uključenih u rad s njima) krajem listopada 2011. u duhovnom centru Svetog Ilije u Tomislavgradu (BiH), koji je prikladan smještajnim kapacitetima. Kao prvi znak zajedništva, na susretu su donijete smjernice za rad molitvenih okupljanja i zaključci o daljnjem radu koordinacije s čime je u cijelosti upoznat nadbiskup Barišić.