Obilježavanje 100godišnjice dolaska sestara SMI u Metković

U povodu 100godišnjice obilježavanja dolaska s. Služavki Malog Isusa u Metković koji će se obilježiti 1.svibnja, s. Vesna Mateljan SMI na svim nedjeljnim misama 25. ožujka u crkvi sv. Nikole biskupa u Metkoviću govorila je o njihovom utemeljitelju vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru te o njihovom djelovanju u Metkoviću.





Između ostaloga istaknula je: U Stadlerovo su vrijeme na dnevnom redu bila goruća socijalna  pitanja. Zar i danas Crkva  nije poput one u Stadlerovo doba pozvana da ostvaruje njegovo geslo: "Imaj prema Bogu srce djetinje, a prema bližnjemu srce materinje.


Njegov primjer poticaj je svima  koji  se osjećaju na Kristovu putu da ljube Boga  u braći i vrše djela milosrđa u svojoj sredini.


Naše vrijeme obiluje duhovnim siromasima  kojima je potreban možda osmjeh, lijepa riječ koja ih neće poniziti nego ohrabriti, a ima i onih koji su gladni kruha. Pa ako smo siromašni materijalno, kako kaže Stadler, budimo bogati ljubavlju, a ljubav će uvijek pronaći načina barem malo ublažiti socijalnu bijedu.


Prvih pet sestara koje su došle u Metković imale su privatno zabavište, kasnije građansku školu, poučavale su u sviranju glasovira i njemački jezik. Imale su domaćinsku školu, te pouke u ručnom radu, vodile crkveno pjevanje i uređivale crkvu. Poslije II. svj. rata sve im je oduzeto. G. 1989. blagoslovljen je i otvoren novi samostan u čijem sklopu je dječji vrtić i smještaj starijih osoba.